Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Prins Harry zocht troost in alcohol en drugs: ‘Ik probeerde iets te maskeren’

prins-harry-zocht-troost-in-drugs-en-alcohol-margriet.jpg

Prins Harry draait er niet omheen in de nieuwe documentaireserie The Me You Can’t See, waarvoor hij samenwerkte met Oprah Winfrey. Harry bekent onder andere dat hij alcohol en drugs gebruikte om te kunnen omgaan met zijn mentale gezondheidsproblemen.

“Ik was bereid om te drinken, ik was bereid om drugs te gebruiken, ik was bereid om dingen te doen waardoor ik minder zou voelen”, zo vertelt Harry. “Ik dronk waarschijnlijk de hoeveelheid voor een week op een vrijdag- of zaterdagavond. Ik dronk niet omdat ik ervan genoot, maar omdat ik iets probeerde te maskeren.”

Angst en paniekaanvallen

De mentale problemen waar prins Harry destijds mee kampte, hadden ook invloed op het uitvoeren van zijn koninklijke taken. “Zelfs voor ik het huis uit ging baadde ik al in het zweet en ging mijn hart tekeer. Ik ging in een vecht-of-vluchtmodus.” Harry had naar eigen zeggen ook last van angst en paniekaanvallen en beschrijft de tijd van zijn 28e tot zijn 32e zelfs als ‘een nachtmerrie’. Gelukkig voor Harry voelt hij zich vandaag de dag een stuk beter. Hij besloot zo’n vier jaar geleden op aandringen van zijn vrouw Meghan Markle in therapie te gaan, iets wat hij vandaag de dag nog steeds doet. In de serie is ook te zien hoe Harry een EMDR-behandeling ondergaat.

Ruzie met Meghan

Zoals gezegd, was het Meghan die Harry aanspoorde om in therapie te gaan. De prins vertelt dat dit gebeurde na een ruzie met zijn vrouw. “Ik heb veel geleerd aan het begin van onze relatie”, aldus Harry. Hij omschrijft hoe Meghan ‘in shock’ was toen ze zag hoe het er achter de schermen bij het Britse koningshuis aan toegaat. “Als reactie op een ruzie die we hadden, zei ze: ‘Ik denk dat jij iemand moet zien’. In die ruzie keerde ik, zonder dat ik het wist, terug naar de 12-jarige Harry.”

Gevangen in het Britse koningshuis

Waar de ruzie verder over ging, laat Harry niet los. Maar tijdens zijn therapiesessies leerde hij dat hij zijn trauma uit zijn jeugd tot dan toe niet had verwerkt, omdat er niet over de dood van zijn moeder gesproken werd. “Ik werd me ervan bewust dat ik in een bubbel had geleefd, in deze familie, in dit instituut, ik zat zowat gevangen in een gedachtestroom of mindset.”

Meghans zelfmoordgedachten

Harry spreekt niet alleen openhartig over zijn eigen problemen, maar ook die van zijn vrouw Meghan Markle. Harry legt uit dat er eigenlijk maar één reden was waarom zijn vrouw uiteindelijk geen zelfmoord pleegde tijdens haar tijd in het Britse koningshuis. “Wat haar tegenhield, was hoe oneerlijk het zou zijn voor mij na alles wat er met mijn moeder was gebeurd. En dat ik in een positie terecht zou komen waarin ik een andere vrouw in mijn leven zou verliezen, met een baby in haar, onze baby”, zegt Harry. “Het engste was haar helderheid van denken. Ze was niet gek. Ze was niet onder invloed van medicijnen of alcohol. Ze was compleet nuchter en bij haar volle verstand.”

Spijt van reactie

Harry legt uit dat Meghan hem destijds vlak voor een liefdadigheidsevenement in de Royal Albert Hall vertelde over haar suïcidale gedachten en dat hij spijt heeft van de manier waarop hij toen reageerde. Hij kon haar alleen een korte knuffel geven voordat ze op het evenement voor de camera’s weer moesten doen alsof er niks aan de hand was. Nu, wonend in Amerika en met een tweede kindje onderweg, staat het koppel veel beter in het leven. “Door therapie kan ik alles aan. Daarom ben ik hier nu. Daarom is mijn vrouw hier nu. Wij kozen ervoor om onze mentale gezondheid voor te stellen. Dat doen we, en dat is wat we blijven doen.”

Het volledige interview met Harry en de The Me You Can’t See-docuserie in z’n geheel zien? Dat kan (tegen betaling) hier via Apple TV+.

Heb jij (of heeft een naaste) suïcidale gedachten? Hulp is beschikbaar. Praat vandaag nog met iemand via 0800-0113 of 113.nl.

Bron | AD, Apple TV+
Beeld | Getty

Ook interessant