Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Preventief onderzoek borstkanker nu maar eens in de drie jaar

preventief-onderzoek-borstkanker-nu-maar-eens-in-de-drie-jaar.jpg

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker loopt vertraging op door het coronavirus. Waar vrouwen eerder elke twee jaar uitgenodigd werden voor een preventief onderzoek om borstkanker op te sporen, wordt dat nu tijdelijk verlegd naar drie jaar.  

Het is niet de eerste keer dat vrouwen tussen de 50 en 75 jaar niet iedere twee jaar terecht kunnen voor zo’n onderzoek. Vorig jaar is dat doel ook al niet gehaald door personeelstekorten. Inmiddels zit er zo’n twee en een half jaar tussen, meldt het RIVM.

Eerste coronagolf

Begin dit jaar kwam het preventieve onderzoek naar borstkanker helemaal stil te liggen door de eerste coronagolf. In juni werd het weer langzaamaan opgestart, maar door de coronamaatregelen is de capaciteit al maanden veel lager dan voorheen. Daardoor zijn er grote vertragingen en regionale verschillen ontstaan. Dat is volgens het RIVM onwenselijk, dus hopen ze met het oprekken van de termijn die verschillen weer bij te kunnen verkleinen. De verlenging van de periode tussen twee onderzoeken is dus tijdelijk, maar er is geen einddatum bekend.

Lees ook:
Elles (42) had borstkanker: ‘Je denkt meteen: shit, ga ik mijn kindjes wel zien opgroeien?’

Vroegtijdige opsporing

Ongeveer een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven een vorm van borstkanker. Met het preventieve onderzoek kan de ziekte in een vroeg stadium opgespoord worden, waardoor de kans op een succesvolle behandeling van borstkanker een stuk hoger is. Bij het bevolkingsonderzoek maken specialisten – vaak op een mobiele locatie – twee mammografieën (röntgenfoto’s) van de borsten. Daarmee kunnen mogelijke afwijkingen opgespoord worden. Zo worden plekjes in de borst vaak gevonden, nog vóór deze zichtbaar of voelbaar zijn.

6500 diagnoses

En dat vroegtijdig opsporen van borstkanker door preventief onderzoek blijkt veel te gebeuren. Het RIVM maakte donderdag bekend dat het bevolkingsonderzoek in 2019 bij ruim 65000 vrouwen borstkanker aan het licht heeft gebracht. Samen met de bevolkingsonderzoekprogramma’s voor opsporing van baarmoederhalskanker en darmkanker zijn het volgens het RIVM “goed lopende programma’s die veel gezondheidswinst opleveren”.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 51 ligt nu in de winkel!Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo’s, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant