Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom is premier Rutte verantwoordelijk voor de acties van de koning?

waarom-is-premier-rutte-verantwoordelijk-voor-de-koning.jpg

Een reisje naar Griekenland te midden van de coronacrisis en de twee oudste prinsessen die pas dagen later terugvliegen. De laatste tijd komt het Koninklijk Huis veel in het nieuws, maar ook premier Rutte wordt hiervoor op het matje geroepen. Waarom is premier Rutte verantwoordelijk voor de acties van de koning? 

Kan de koning alles doen, zo lang premier Rutte maar excuses maakt? 

Premier Rutte is verantwoordelijk voor de koning

Het lijkt een beetje gek dat wanneer de koning iets doet wat tot ophef leidt, premier Rutte hier vervolgens op wordt aangesproken. Toch is dat hoe het Nederlandse staatsrecht in elkaar zit. De koning is namelijk onschendbaar en kan daarmee niet persoonlijk op het matje worden geroepen. Alles wat de koning doet valt onder de verantwoordelijkheid van de minister-president, in dit geval dus premier Rutte. Hij moet alles wat de koning doet kunnen verantwoorden aan de Tweede Kamer.

De koning hoeft dus volgens de grondwet zelf geen tekst en uitleg te geven en kan vanwege politieke handelingen ook nooit gedwongen worden om af te treden, ministers wel. Maar dat de koning onschendbaar is betekent daarmee ook dat hij geen regeringsmacht heeft en dat het het land dus door ministers wordt geregeerd. 

Geen vakantieverbod voor de koning

Premier Rutte en koning Willem-Alexander hebben wekelijkse gesprekken. Wat daar precies in wordt besproken is het geheim van het paleis. Wel bleek al dat Rutte op de hoogte was van de vakantieplannen van de koning. Het lijkt er dus op dat hij het tripje naar Griekenland in eerste instantie goed heeft gekeurd. Daarnaast is het ook niet zo dat premier Rutte met de verantwoordelijkheid voor de koning hem zo’n vakantie mag verbieden. Hij kan wel adviseren dat het geen verstandig idee is en het afraden. 

Lees ook: Zó veel geld gaat prinses Amalia vanaf volgend jaar verdienen

Politieke crisis

Als de koning en de minister-president er echt niet uitkomen, dan kan dit leiden tot een politieke crisis. Dat gebeurde voor het laatst voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Toen bleek dat de vader van Máxima in de regering van Argentijnse dictator Jorge Rafael Videla had gezeten. Toenmalig premier Wim Kok weigerde de vader naar het huwelijk te laten komen, maar daar was het koninklijk paar het niet mee eens. Na vele gesprekken en onderhandelingen besloot de vader van Máxima zelf om niet meer naar de bruiloft te komen. Hij mocht wel voor privébezoek naar Nederland komen.  

Bron | NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | Brunopress

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Ook interessant