Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Twitter gaat los over ‘tante Sjaan en ome Han’-opmerking van Rutte

twitter-gaat-los-over-tante-sjaan-en-ome-han-opmerking-rutte.jpg

Door Mark Rutte vliegen tante Sjaan en ome Han nu het internet over. De premier nam hen tijdens de persconferentie als voorbeeld van hoe het níet moet. ‘Wees geen tante Sjaan’, haakt Twitter daar nu op in.

Rutte sloeg een strenge toon aan tijdens zijn speech dinsdag. Het aantal coronabesmettingen neemt fors toe. Om te voorkomen dat we straks weer terug bij af zijn, voelde de premier zich genoodzaakt dringende adviezen te geven tijdens de persconferentie. Bijvoorbeeld wat betreft visite thuis.

Streng advies van Rutte

Nodig maximaal zes mensen bij je thuis uit, drukt hij iedereen in Nederland op het hart. En blijf opletten bij feestjes, ook in speciaal afgehuurde zaaltjes. Behoud altijd die anderhalve meter afstand tot elkaar. En bij dat laatste kwamen tante Sjaan en ome Han om de hoek kijken. “Wat de zaaltjes betreft (…) zie je toch dat tante Sjaan en ome Han met elkaar gaan knuffelen, met een borreltje op”, zo zei Rutte. “En dat mag dus niet.”

‘Wees geen tante Sjaan’

Op Twitter blijkt wel hoe erg kijkers smullen van dit voorbeeld. Er wordt namelijk massaal op ingehaakt. ‘Wees geen tante Sjaan’, klinkt het. En: ‘Er reden net arrestatieteams met loeiende sirenes voorbij, blijkt tante Sjaan verderop een polonaise te houden.’ Een ander ziet er een carnavalshit in.

Lees ook
Zo spreek je iemand aan die lak heeft aan de 1,5 meter afstand

Kritiek

Er klinkt ook kritiek op Ruttes ‘grappige’ voorbeeld. Zo vinden sommige mensen het kwetsend en krom.

Verscherpte coronamaatregelen

Het moge duidelijk zijn dat het nu nog steeds niet verstandig is om met mensen buiten je eigen huishouden te knuffelen. Maar naast de tante Sjaan en ome Han-taferelen, kaartte Rutte ook de volgende landelijke aanscherpingen aan:

  • Het advies luidt om beter géén feestjes, borrels of andere bijeenkomsten voor groepen te organiseren. Wil je dit toch doen, dan dus met maximaal zes mensen bij jou thuis (kinderen tot twaalf jaar tellen hierbij niet mee). Of je kunt volgens Rutte beter naar een horecazaak gaan, waar die anderhalve meter afstand beter na te leven is.
  • Ook na 1 september is het het beste om zo veel mogelijk thuis te blijven werken. Voor dit advies hebben Rutte en De Jonge geen einddatum gegeven.
  • Ouders worden, nu de scholen weer opengaan, geadviseerd om hun kinderen thuis te houden als ze klachten vertonen. Ook als iemand anders in het gezin positief op het coronavirus is getest, moet iedereen thuisblijven.
  • In Amsterdam, waar het aantal besmettingen fors toeneemt, komen regionaal extra maatregelen. Zo wordt er een meldplicht ingevoerd voor feesten en partijen met meer dan honderd mensen in de stad. Ook komt er een verbod op geluidsversterkende apparatuur buiten, om spontane feestjes te voorkomen. En horecaondernemers krijgen nog maar één in plaats van twee waarschuwingen als ze de coronaregels overtreden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, Twitter, NOS
Beeld | Brunopress

Ook interessant