Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Rutte en De Jonge geven toe dat zij déze coronamaatregel ook weleens overtreden

premier-mark-rutte-minister-hugo-de-jonge.jpg

Het zijn net mensen, Mark Rutte en Hugo de Jonge. Zelfs zij houden zich niet altijd even strikt aan de coronamaatregelen, die ze nota bene zelf invoeren.

Dit gaven de premier en minister eerlijk toe tijdens een speciale coronapersconferentie voor kinderen, georganiseerd door het Jeugdjournaal. En kinderen stellen toch net even wat andere vragen dan volwassen journalisten.

Corona persconferentie Jeugdjournaal Rutte De Jonge
Zo voelt dat dus… (Foto: ANP)

Leven Rutte en De Jonge de coronamaatregelen altijd na?

Op de vraag of Rutte en De Jonge zich altijd aan de coronaregels houden, moesten ze eerlijk nee antwoorden. “Er zijn foto’s opgedoken waarop Hugo de Jonge en ik te dicht bij elkaar liepen in het Tweede Kamer-gebouw”, aldus Rutte. “Dan zie je toch hoe snel die anderhalve meter, als je zo intensief samenwerkt, wat verrommelt.” Hij legt uit hoe die anderhalve meter afstand houden af en toe nog steeds lastig is. “Als we in de Kamer zitten, zitten we heel ver uit elkaar. Maar dan gebeurt er iets, wat je dan toch even aan elkaar moet laten zien.” Rutte doet voor hoe hij dan met een papiertje naar De Jonge loopt. “Of je hebt een heel grappig filmpje op je telefoon, dat wil je dan toch even laten zien”, vult De Jonge aan. “En voordat je het weet sta je te dicht bij elkaar.”

Lees ook:
Is anderhalve meter écht nodig? Experts geven antwoord

Slecht nieuws over scholen en sporten

De coronapersconferentie voor kinderen vond plaats in dezelfde ruimte als de normale persconferenties. Ook gebarentolken Irma Sluis en Corline Koolhof waren van de partij. Het Jeugdjournaal ontving ruim 10.000 corona-gerelateerde vragen van kinderen. Een klein aantal van hen streek neer in de zaal, om hun vraag persoonlijk aan de premier en coronaminister te kunnen stellen. Van wanneer alle scholen weer open kunnen tot hoe lang het nog duurt voor kinderen weer sportwedstrijden mogen spelen. En daarover hadden Rutte en De Jonge helaas weinig goed nieuws te melden: het duurt nog wel even. En reken er maar op dat schoolkampen en -reisjes en eindmusicals voor de zomer niet doorgaan in verband met een mogelijke derde golf.

Persconferentie corona Jeugdjournaal kinderen Rutte De Jonge Irma Sluis
Brandende vragen van de kinderen in de zaal. (Foto: ANP)

Rapportcijfer voor Rutte en De Jonge

De heren werden ook gevraagd naar wat voor hobby’s ze deze coronacrisis hebben gekregen (Rutte lezen, De Jonge hardlopen). Verder vroeg een basisschool zich af wat voor rapportcijfer premier Rutte en minister De Jonge zichzelf zouden geven. Dat vonden de heren lastig om over zichzelf te zeggen, maar Rutte deelde uiteindelijk wel een cijfer uit aan De Jonge: “Een 7,5 à een 8. Hij heeft fouten gemaakt, maar die ook weer snel hersteld.”

Je kunt de volledige coronapersconferentie voor kinderen hier terugkijken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Jeugdjournaal
Beeld | Getty

Ook interessant