Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hooikoortspatiënten opgelet: déze pollen uit Polen zorgen voor klachten

hooikoortsklachten-door-pollen-uit-polen.jpg

Vooral in het voorjaar hebben veel mensen last van niesbuien, een kriebel neus en geïrriteerde ogen. Hoewel het inmiddels al bijna herfst is, kun je juist deze week hooikoortsklachten krijgen, dat komt namelijk door pollen uit Polen. We leggen je uit hoe dat zit. 

En ook in je eigen tuin kan dit plantje als onkruid voor klachten zorgen. 

Hooikoortsklachten door pollen uit Polen 

Vervelend nieuws voor hooikoortspatiënten, maar deze week kunnen de hooikoortsklachten weer flink toenemen door pollen die overwaaien vanuit Polen. Het gaat om de pollen van de alsemambrosia. Aan Hart van Nederland legt bioloog en pollenkenner Maurice Martens uit dat dit een plantje is met verraderlijk lichte pollen. Ook is het een echte laatbloeier. Hierdoor komen de pollen pas in september en oktober in de lucht. 

Helemaal naar Nederland gewaaid 

Hoewel de pollen van de alsemambrosia vanuit Polen een flinke tocht moeten afleggen om in Nederland te komen, is er maar een beetje stevige oostenwind voor nodig. En die wind staat er inmiddels al een paar dagen. Daarom kunnen we de komende tijd jeukende ogen, een kriebel neus en niesbuien verwachten. Gelukkig neemt de oostenwind vanaf vandaag in ons land wel steeds meer af en zal deze later draaien naar het zuidwesten, waardoor we voorlopig steeds minder last hebben van de pollen. Ook is er vandaag meer kans op een bui, waardoor de pollen uit de lucht spoelen. 

Lees ook: Deze 9 huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen tegen hooikoorts

Meer alsemambrosia in Nederland

Toch zijn het niet alleen de alsemambrosia pollen uit Polen die hooikoortsklachten kunnen geven. Volgens Pollennieuws komt deze plant steeds vaker in Nederland voor. Dat komt vooral door het voeren van vogels met vogelzaad, waarin de zaadjes van de alsemambrosia kunnen zitten. Van oorsprong komt deze plant uit Amerika. Daar is dit een lastige te bestrijden onkruid en vormt het een van de hoofdoorzaken van hooikoortsklachten. Heb je alsemambrosia als onkruid in de tuin? Dan kun je het plantje het beste verwijderen voordat ‘ie gaat bloeien, wat vaak rond deze tijd van het jaar het geval is. Wees er dus snel bij als je hooikoortsklachten wil voorkomen. 

Bron | Hart van Nederland, Pollennieuws.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant