Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Politie waarschuwt voor valse sms’jes over pakketjes: criminelen krijgen toegang tot gegevens

sms-over-pakket-ontvangen-dit-moet-je-weten.jpg

Heb jij de afgelopen tijd een sms gekregen dat je pakket onderweg is, en dat je het via een link kunt volgen? Je bent niet de enige. Er gaan de laatste tijd veel van dit soort berichtjes rond, waarmee internetcriminelen toegang kunnen krijgen tot je telefoon én je bankrekening.

Het aantal meldingen van valse sms’jes over pakketjes neemt de afgelopen dagen ook bij de landelijke politie sterk toe, dus waarschuwen ze: ‘Krijg je zo’n sms? Klik niet op de link!’. Heb je toch op de link geklikt? We leggen je uit wat je dan moet doen. 

Sms over pakket

Afgelopen week zijn er al tienduizenden Nederlanders ingetrapt: ze kregen een valse sms over een pakket dat eraan zou komen. Door op de bijgestuurde link te klikken wordt er kwaadaardige software op je telefoon geïnstalleerd. Die software kan vanaf jouw telefoon sms’jes naar anderen versturen, persoonsgegevens en wachtwoorden stelen en kan zelfs toegang krijgen tot jouw bankinformatie.

Volgens Betaalvereniging Nederland zijn er eind vorige week in 24 uur al duizenden smartphones met succes besmet, en blijven deze aantallen dagelijks toenemen. Daarom waarschuwen de landelijke politie en het ministerie van Economische Zaken nu om niet in zo’n sms over een pakket te trappen. Het advies luidt: klik niet op de link en verwijder het bericht direct. 

Ook de Fraudehelpdesk kreeg deze maand al meer dan 2000 meldingen, terwijl dat er in april nog meer dan 100 waren. 

App downloaden 

Heb je zo’n berichtje van een nep-pakketdienst ontvangen en klik je wel op de link? Dan kom je op een neppagina van de zogenaamde pakketdienst terecht. Daar wordt gevraagd om een app te installeren, waarvoor je een instelling aan moet zetten waarmee apps buiten de normale Play Store kunnen worden geïnstalleerd. Hiermee kunnen de internetcriminelen de kwaadaardige software, ook wel malware, op jouw telefoon zetten.

Dit lijkt tot nu toe alleen op Android-telefoons te kunnen. Heb je een iPhone? Dan kun je wel zo’n sms’je hebben gekregen, alleen zal de software dan waarschijnlijk niet op je telefoon kunnen worden geïnstalleerd. Toch geldt uiteraard ook bij iPhone-gebruikers het advies om niet op de link te klikken en het bericht te verwijderen. 

Lees ook: Steeds meer fraude en oplichting: zó wapen je jezelf ertegen

Een nepbericht herkennen 

De sms’jes die rondgaan zijn redelijk makkelijk te herkennen, omdat er veelal gekke spelfouten in zitten en deze niet in correct Nederlands zijn geschreven. Daarnaast gaat het vaak om een vreemde link die niks met een pakketdienst te maken lijkt te hebben. Wees altijd alert en klik nooit zomaar op een link zonder eerst goed naar de afzender en het adres te kijken. Let ook op dat je altijd alleen apps uit de officiële Play Store downloadt. 

Op de link geklikt? Dit moet je doen 

Heb je toch op de link geklikt? Zet je telefoon dan terug naar fabrieksinstellingen. Hiermee verlies je wel al je gegevens en foto’s, maar kunnen de criminelen hier ook niet mee aan de haal. Daarnaast kun je online aangifte doen bij de politie als je slachtoffer van de sms’jes bent geworden. Als laatste raadt de politie aan om je verhaal met vrienden en kennissen te delen, zodat er niet nog meer slachtoffers vallen. 

Controleren of de software op je telefoon staat

Weet je niet meer zeker of je op een link hebt geklikt of de neppe pakketdienstapps hebt gedownload? Kijk dan bij een Android-telefoon bij Instellingen > Apps en meldingen en vervolgens eventueel op Alle apps bekijken. Is de toegang tot die lijst geblokkeerd? Dan heb je waarschijnlijk de software op je telefoon staan. 

Bron | NOS, RTL Nieuws, Opgelicht?!
Beeld | Getty Images

Ook interessant