Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bezoek op oudejaarsavond? Politie gaat tijdens oud en nieuw op volle woonkamers controleren

politie-gaat-tijdens-oud-en-nieuw-op-volle-woonkamer-controleren.jpg

Hoewel er tijdens de kerstdagen een uitzondering van maximaal drie personen per dag op bezoek geldt, is dit tijdens de jaarwisseling niet het geval. Tijdens oud en nieuw is de regel maximaal twee gasten. En daar gaat op gehandhaafd worden. De politie gaat namelijk tijdens oud en nieuw controleren op volle woonkamers. 

Dit is wanneer je de politie op de stoep kunt verwachten. 

Politie gaat controleren tijdens oud en nieuw

Door de harde lockdown vieren we de feestdagen dit jaar heel anders dan we gewend zijn. Eerder werd al een algeheel vuurwerkverbod afgekondigd. En daarnaast geldt tijdens de jaarwisseling een maximaal aantal van twee gasten buiten je huishouden op bezoek. Daardoor zal de politie dit jaar gaan controleren op illegale feesten en te volle huiskamers. Politiechef Wilbert Paulissen van Oost-Brabant laat aan het Eindhovens Dagblad weten dat de zij dit jaar aanbellen bij mensen die bijvoorbeeld in een volle woonkamer zitten om oud en nieuw te vieren. Dat betekent niet dat de politie door elk het raam naar binnen gluurt, maar volgens Paulissen is tien mensen in één ruimte echt te veel in deze tijd. 

Een woordvoerster van de Nationale Politie laat weten dat de uitspraken van de politiechef in lijn zijn met het landelijke beleid. Mits daar tijd voor is, zal worden afgegaan op meldingen van te volle woonkamers en illegale feesten. 

Geweldsincidenten hebben prioriteit

De woordvoerster van de Nationale Politie laat weten dat er tijdens oud en nieuw prioriteit wordt gegeven aan geweldsincidenten. Daarnaast is het belangrijk dat de boa’s, ambulancepersoneel en de brandweer hun werk kunnen doen. Daar heeft de politie het tijdens de jaarwisseling vaak al erg druk mee, maar als er daarnaast nog tijd is zullen ze ook handhaven op het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. 

Lees ook: Zacht winterweer zorgt voor hooikoortsklachten tijdens kerst en oud en nieuw

Gesprek aan de voordeur

De kans dat er tijdens de jaarwisseling een zaklamp naar binnen schijnt, en dat de politie bij jou binnen komt controleren hoe dicht je op elkaar zit, is klein. Het gaat vooral om situaties die richting een illegaal feest dreigen te gaan of waarbij er bijvoorbeeld geluidsoverlast wordt gemeld. Als de politie meerdere meldingen van buren krijgt over overlast, en naast het handhaven van de openbare orde tijd heeft, dan pas komen ze langs. Ook dan heb je nog niet meteen een boete aan je broek hangen of de politie in huis. Het gesprek vindt in eerste instantie aan de voordeur plaats. Daarbij wordt gevraagd wat je aan het doen bent en of het niet verstandiger zou zijn om het feestje te beëindigen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | Metronieuws, Hart van Nederland, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant