Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Etalagepoppen met een maatje meer zorgen voor verhitte discussie

plussize-etalagepoppen-margriet.jpg

Als je naar etalages kijkt, zie je daar bij het gros van de winkels alleen maar superslanke paspoppen in pronken. Daar is onlangs verandering in gebracht met ‘plussize’-etalagepoppen.

Je zou denken dat de broodnodige dosis realiteit (lees: variatie in lichaamstypen) in kledingwinkels jubelend wordt onthaald. Maar de etalagepoppen met een maatje meer doen flink wat stof opwaaien…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Refinery29 UK (@refinery29uk) op

In alle maten gezond

Nike heeft onlangs de zogenoemde ‘plussize’-etalagepoppen, poppen met een maatje meer dus, geïntroduceerd. Da’s even wat anders dan de maatje-zesendertigpoppen die meestal tentoon worden gesteld. Enerzijds is er volop lof voor deze zet van het sportmerk. ‘Zo belangrijk om te laten zien dat vrouwen met alle maten fit en gezond kunnen zijn. We zijn compleet gehersenspoeld door te denken dat slank zijn, gezond en een maatje meer ongezond is.’

Te zwaarlijvig

Maar anderzijds klinkt er ook kritiek. In de Britse krant The Telegraph stelt een opinieschrijver dat Nike zo een verkeerd voorbeeld geeft van wat gezond is. “Deze nieuwe etalagepop heeft geen gezond maatje 40 en zelfs ook geen maatje 44. Ze is te zwaarlijvig en kan niet rennen. De kans is groot dat ze goed op weg is naar diabetes en een heuptransplantatie.”

Olcay

De discussie is ook overgewaaid naar Nederland. Zo ligt presentatrice Olcay Gulsen onder vuur na haar uitspraken over de plus size-etalagepoppen in RTL Boulevard. “Ik vind het persoonlijk vrij onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te gaan sporten”, zei ze. Waarop Peter R. de Vries, die toevallig ook in de studio aanwezig was, reageerde dat hij in zijn sportklas met genoeg mensen met die lichaamsbouw trainde.

Sorry

Olcay heeft inmiddels haar excuses aangeboden. “Ik ben absoluut geen fat-shamer en het spijt me als ik mensen heb gekwetst, want dat is nooit mijn bedoeling. Wellicht heb ik het niet goed uitgelegd, maar alsnog mijn oprechte excuses.”

Presentator en sportschooleigenaar Arie Boomsma laat tegengeluid horen. “Ik vind zelf weinig méér inspirerend dan een vrouw of man met stevig overgewicht die de stap naar de gym zet. (…) Het is fantastisch dat iemand het belang van beweging inziet. Geen postuur, overgewicht of welke andere factor dan ook mag daar ooit iets aan afdoen”, pent hij.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De plussize paspop die Nike momenteel in een flagshipstore tentoonstelt houdt de gemoederen flink bezig. Sommige mensen vinden het fantastisch dat een toonaangevend sportmerk zo’n statement maakt, anderen vinden dat de ‘plus’ wel heel erg plus is, en daarmee een ongezond fysiek promoot. Je hoort veel toetsenbordtijgers brullen dat een beetje overgewicht best mag, maar dat Nike overdrijft. Daarmee bepalen ze voor anderen tot welk formaat je jezelf nog in een sportlegging mag hijsen. Dat kan niet. Ik vind zelf weinig méér inspirerend dan een vrouw of man met stevig overgewicht die de stap naar de gym zet. Een sportschool is voor sommigen een intimiderende arena. Het is fantastisch dat iemand het belang van beweging inziet. Geen postuur, overgewicht of welke andere factor dan ook mag daar ooit iets aan afdoen. Daarnaast borrelt in veel van de reacties op de good old socials het beeld op dat mensen die trainen dat vooral doen om af te vallen, of aan een bepaalde norm te voldoen. Een door anderen bepaald schoonheidsideaal. Dat is een achterhaald beeld. Er zijn veel redenen om te bewegen, ik denk zelfs dat je ons leven vandaag, waarin we zoveel willen doen, zien en ervaren, zoveel eisen van onszelf, niet meer aan kan zonder extra aandacht voor beweging (en voeding en slaap). Maar het meest interessant vind ik de grote hoeveelheid reacties waaruit een absoluut gebrek aan inlevingsvermogen blijkt. Als je niet weet hoe het is om een tikkeltje te zwaar te zijn, hoe bevrijdend het kan voelen om niet beoordeeld te worden op je lichaam, moet je misschien gewoon je mond houden in dit debat. Lees de mooie boeken van @tatjanaalmuli en @mayralouise neem eens een kijkje op het account van @jilla.tequila sterke vrouwen die in de voorlinies strijden van deze langlopende discussie over schoonheidsidealen. Het is fantastisch dat sportmerken nu ook aanhaken. Trainen gaat over ontwikkeling, uitdaging, verbinding en plezier. Hoe meer mensen ermee bezig zijn, hoe beter. De maat van je sportkleding heeft daar niets, maar dan ook echt niets mee te maken. beeld: @reeboknl

Een bericht gedeeld door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Bron | The Telegraph, RTL Boulevard
Beeld | iStock

Ook interessant