Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek wijst uit: zóveel plastic zit er in zeezout

sea-salt-on-wooden-table-wooden-spoon.jpg

Niet alleen de onderwaterwereld ondervind schade van de grote hoeveelheid plastic die in de wereldzeeën rond drijft, zo blijkt uit recent onderzoek. Wetenschappers hebben ontdekt dat wij via onze voeding ook delen van dit plastic binnenkrijgen. 

Koreaanse onderzoekers hebben in zeezout namelijk plastic deeltjes gevonden. Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Incheon (Zuid-Korea) wilden weten hoe groot dit probleem is en onderzochten daarom 39 zoutmerken in 21 landen.

Plastic deeltjes

In 36 van deze merken werd plastic gevonden. Met name de merken uit Azië bevatten veel plastic. Volgens dit onderzoekers is dit te verklaren omdat de zee in Azië ook zwaarder vervuild is dan in andere werelddelen. Maar ook in zout uit ‘schonere’ zeeën, zoals bijvoorbeeld bij een Frans zoutmerk, werd plastic in de vaatjes aangetroffen.

Plasticverbruik

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat we jaarlijks naar schattig zo’n 2000 plastic microdeeltjes per jaar binnenkrijgen, doordat er in veel voor geproduceerd voedsel zeezout zit. Wat dit betekent voor onze gezondheid, is nog niet duidelijk. Het is in ieder geval te hopen dat ontdekkingen als deze ervoor zorgen dat er wereldwijd stappen worden genomen om het plasticverbruik te verminderen.

Bron | World Economic Forum
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant