Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet-acute planbare zorg weer stilgelegd om zorg coronapatiënten aan te kunnen

alle-planbare-zorg-weer-stilgelegd-om-zorg-coronapatienten-aan-te-kunnen.jpg

Alle planbare, niet-acute zorg in ziekenhuizen wordt stilgelegd om de zorg voor het stijgende aantal coronapatiënten aan te kunnen. Dat maakte minister Van Ark van Medische Zorg dinsdagmiddag bekend.

Ook behandelingen in zelfstandige klinieken worden gestaakt, om zo personeel vrij te spelen in de rest van de zorg.

‘Alle hens aan dek’

“Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken”, zegt Van Ark. “Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald.” Door het stijgende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, loopt de druk op de zorg weer hard op. Momenteel kampen veel ziekenhuizen al met een hoog ziekteverzuim, onder andere door besmettingen onder personeel en een hoge werkdruk. Daar komt nog bij dat de roosters vanwege de feestdagen lastiger te vullen zijn.

Lees ook:
Moeten we ons zorgen maken over de nieuwe coronamutatie?

Piek in januari

Naar verwachting zal de piek van deze tweede golf pas in januari volgen. Dan zal niet alleen het aantal coronapatiënten oplopen, maar ook het ziekteverzuim onder zorgpersoneel hoger zijn. Door nu in te grijpen, wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten door kan blijven gaan. Van Ark roept mensen dan ook op om zich aan alle maatregelen te houden tijdens de lockdown, om extra besmettingen in te perken. Alleen dan kan de zorg, volgens haar, toegankelijk blijven voor iedereen die dit nodig heeft.

Kritische zorg gaat door

Behandelingen die vallen onder de planbare zorg, maar wel kritiek zijn, worden niet geannuleerd. Eind oktober zijn hier door medisch specialisten criteria voor opgesteld. Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek. Dat betekent dat de zorg voor kankerpatiënten en mensen met ernstige psychische aandoeningen moet doorgaan. Behandelingen die zonder blijvende schade langer kunnen wachten, worden nu allemaal in de wacht gezet.

Meer bedden op intensive care

Naast dat de planbare zorg stilgezegd wordt, worden er ook voorbereidingen getroffen om het aantal bedden op de intensive care-afdelingen uit te breiden van 1150 naar 1450. Daarnaast zullen er meer patiënten naar Duitsland moeten worden verplaatst, om een goede behandeling te kunnen garanderen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant