Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pindakaasliefhebbers opgelet, het is vandaag Nationale Pindakaasdag

pindakaas.jpg

Houd je van pindakaas? Mooi! Want het is vandaag Nationale Pindakaasdag. Extra genieten dus van dit heerlijke smeersel.

Als het aan de Pindakaaswinkel in Amsterdam ligt, dan eet heel Nederland vandaag pindakaas. Pindakaaswinkeloprichter, bioboer en pindabaas Michiel Vos, zijn neef Bas de Koeijer en compagnon Chiel Spruitenburg waren niet bekend met de dag. “We werden getipt door een bekende. Als enige pindakaaswinkel in Nederland moeten we die dag natuurlijk vieren,” vertelt het drietal aan AD.nl.

“Dit is voor zover wij weten de eerste keer in Nederland. Het is ons een beetje een raadsel hoe het nu eigenlijk zit met deze dag. Oorspronkelijk komt pindakaas uit Amerika en is het via de voedselpakketten na de oorlog overgewaaid naar Nederland. Sindsdien is heel Nederland pindakaasfan,” aldus Spruitenburg.

Minipotjes pindakaas

De winkel aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam is normaal dicht op dinsdag, maar de mannen maken voor vandaag graag een uitzondering en zijn de gehele dag open. Voor de liefhebber, de heren delen minipotjes pindakaas uit. De winkel opende in juni 2016 haar deuren.

Zo maak je zelf pindakaas

Je kunt ook zelf pindakaas maken. Doe dit aan de hand van dit recept van het foodblog Voedzaam & Snel.

Dit heb je nodig:
500 g ongezouten pinda’s
4 el arachideolie
1 tl zout

Zo maak je het:
Mix de ingrediënten in de keukenmachine. Als je van stukjes noot houdt, zet je de keukenmachine kort aan. Houd je juist van smeermare pindakaas? Laat de keukenmachine dan wat langer draaien. Gebruik een schone pot met deksel om de pindakaas in te bewaren.

Mag pindakaas van jou wel wat zoeter? Gebruik dan een halve theelepel zout en een eetlepel honing, zoals te lezen is in dit recept van Allerhande. In het recept dat je bij het kookmagazine online vindt, worden de pinda’s trouwens  acht minuten geroosterd.

Varieer: voeg je favoriete ingrediënt toe
Goed nieuws: er zijn geen regels om je eigen smaak pindakaas te maken. Voeg bijvoorbeeld een van deze ingrediënten toe, die maken er een pindafeestje van:
1 el sambal badjak en of ketjap manis
1 tl gemalen kaneel
1 el fijngehakte pure chocolade en of 1 el kokossnippers
of varieer met andere noten zoals cashewnoten of amandelen

Bronnen: AD.nlVoedzaam & Snel en Allerhande
Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant