Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Speciale pilstrip moet het medicijngebruik van reumapatiënten makkelijker maken

speciale-pilstrip-moet-het-medicijngebruik-van-reumapatienten-makkelijker-maken.jpg

Omdat reumapatiënten vaak een minder goede handfunctie hebben, is het uitdrukken van een pil uit een strip voor hun niet makkelijk. ReumaNederland en de Universiteit van Twente gaan daarom speciaal voor deze doelgroep een nieuwe, makkelijker te openen, pilstrip ontwikkelen.

Uit onderzoek van ReumaNederland blijkt dat twee op de drie reumapatiënten moeite hebben met het openen van hun medicijnverpakking.

Groter wordend probleem

De belangrijkste klachten zijn onvoldoende kracht in de vinger en pijn of te hard of stug materiaal van de pilstrip. En dat is niet zonder gevolgen: maar liefst 1 op de 10 reumapatiënten neemt hun medicijnen hierdoor te laat, helemaal niet – of door worsteling met de pilstrip – beschadigd in. De verwachting is dat dit probleem alleen maar groter gaat worden, nu het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft bepaald dat een veelgebruikt reumamedicijn niet meer in een potje geleverd mag worden.

Lees ook: De 5 meest voorkomende vroege reumasignalen

Oplossingen voor problemen met pilstrip

De Universiteit Twente gaat daarom onderzoeken welke pilstrip reumapatiënten wel goed open kunnen krijgen. Er zijn overigens wel verschillende manieren waarop reumapatiënten hun problemen met een pilstrip kunnen omzeilen. ReumaNederland schrijft op hun website dat er zogeheten ‘piluitdrukkers’ zijn waarmee patiënten zonder moeite de pil (onbeschadigd) uit de strip kunnen halen. Ook is er een pilpen: dit is een pen met een metalen puntje waarmee je de folie aan de achterkant kunt doordrukken. Daarnaast kunnen apotheken de pillen op verzoek in een baxterrol stoppen, waarmee elke dosering in een apart, klein plastic zakje wordt gestopt. Zo hoeven reumapatiënten tot er een nieuwe pilstrip op de markt is, niet te worstelen met de verpakking.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant