Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minister de Jonge: ‘Vanaf 11 mei weer bezoek in aantal verpleeghuizen’

minister-de-jonge-vanaf-11-mei-weer-bezoek-in-aantal-verpleeghuizen.jpg

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid werkt aan een pilot om vanaf 11 mei in een aantal verpleeghuizen weer bezoek toe te staan. Dat vertelde hij maandag in een interview met het Nederlands Dagblad.

Bezoek aan verpleeghuizen is al weken verboden, om te voorkomen dat kwetsbare bewoners besmet kunnen raken met het coronavirus. Deze nieuwe proef is volgens de minister een eerste stap om te kijken of versoepeling van die maatregel mogelijk is.

Strenge eisen bezoek verpleeghuizen

De Jonge zegt dat hij nog niet weet om welke groep verpleeghuizen het zal gaan. Het gaat in ieder geval om plekken waar nog geen besmettingen zijn, en waar aangetoond kan worden dat zeer strikte hygiënemaatregelen gehandhaafd worden. Ook zal niet iedereen zomaar het verzorgingshuis weer in mogen, er zitten namelijk strenge eisen aan de nieuwe pilot. Zo zal er in eerste instantie waarschijnlijk maar één bezoeker per bewoner toegestaan zijn, en mag bezoek alleen op afspraak komen.

Lees ook: Dementie in coronatijd: zo ga je daar volgens specialisten het beste mee om

Pilot

De minister zegt dat een totaal bezoekverbod niet langer goed te handhaven is, en zo lang zonder bezoek niet acceptabel is. Hij wil daarom beter gaan kijken “hoe we het menselijke aspect en wat medisch noodzakelijk is, beter kunnen combineren.” De Jonge wil het plan voor deze pilot uiterlijk op 4 mei voorleggen aan het Outbreak Management Team (OMT), een groep specialisten die het kabinet adviseert rondom de coronacrisis. Naar aanleiding van hun advies wil het kabinet vervolgens uiterlijk 6 mei een besluit nemen over de bezoekregeling. Vijf dagen later, op 11 mei, zou vervolgens de eerste test met bezoek bij een aantal verpleeghuizen dus kunnen starten.

Andere verpleeghuizen

Wanneer andere verzorgingshuizen ook weer bezoekers kunnen ontvangen is nog niet duidelijk. “We moeten eerst zien hoe het in de praktijk gaat”, zegt de minister van Volksgezondheid. Eerst wordt er gestart met een klein aantal verpleeghuizen, waarna De Jonge hoopt de pilot met bezoek dan stapsgewijs te kunnen uitbreiden naar andere locaties.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ZorgNU
Beeld | iStock

Ook interessant