Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Een pil tegen corona: werkt dat wel? Dít zijn de voor- en nadelen

pil-tegen-corona.jpg

De afgelopen tijd lag in de hele wereld de focus vooral op vaccineren tegen corona. Maar er lijkt een nieuw wapen de strijd aan te gaan tegen het virus. Amerikaanse farmaceuten hebben namelijk een pil tegen corona ontwikkeld, waardoor je na een besmetting minder ziek zou worden. Werkt dat echt zo goed of zitten daar nog haken en ogen aan?

En kan deze virusremmer een vaccinatie vervangen? 

Een pil tegen corona: werkt dat?

De Amerikaanse farmaceuten Merck en Ridgeback hebben een pil ontwikkeld tegen corona. Dit is een virusremmer genaamd molnupiravir. Volgens de eerste onderzoekresultaten zou dit – indien het op tijd wordt toegediend – 50 procent van de ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen in risicogroepen voorkomen. Het middel werd op 775 mensen getest. Dit waren coronapatiënten die tot een risicogroep behoorden (bijvoorbeeld door leeftijd of overgewicht) en milde klachten hadden. De deelnemers moesten vijf dagen lang elke 12 uur de pil tegen corona innemen. Uit de resultaten blijkt dat 7 procent in het ziekenhuis terecht kwam, tegenover 14 procent van de mensen uit de controlegroep die een nepmiddel kregen. Uiteindelijk overleden er acht mensen uit de controlegroep aan hun besmetting, terwijl alle deelnemers die wél de echte pil hadden genomen bleven leven. 

Voorlopige resultaten

Dit zijn dus hoopvolle resultaten. Maar het gaat nog wel om voorlopige onderzoeksresultaten. Bij de VI Ochtendshow op Radio Veronica legt Joost Wiersinga, hoogleraar interne geneeskunde, uit dat de pil er nog niet is en ook nog niet geregistreerd is. Het is een mooie uitkomst, maar het zal nog wel even duur voordat we zo’n pil echt tegen corona kunnen gebruiken. Wel is dit volgens Wiersinga de eerste keer dat we echt een antiviraal middel in handen hebben dat het virus kan doden, en ziet de eerste data er goed uit. 

De pil in plaats van een vaccin?

Het lijkt erop dat de pil wel minder goed werkt dan een vaccinatie. Het zou het daarmee dus niet helemaal kunnen vervangen, maar dit geneesmiddel kan wel meer mensen bereiken dan een vaccinatie. Ook is het hoopvol nieuws voor mensen die de vaccinatie niet kunnen krijgen. Het grote voordeel van een pil is vooral dat het een stuk toegankelijker is voor meer mensen. Wel is het middel tot dusver alleen bedoeld voor mensen die binnen risicogroepen vallen.

Lees ook: Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Geen wondermiddel 

Ook Belgische viroloog Marc Van Ranst is enthousiast, omdat dit het eerst geneesmiddel tegen corona is dat oraal gebruikt wordt. Dat maakt het toedienen een stuk eenvoudiger. Wel plaatst hij een kanttekening: een antiviraal middel werkt alleen als het zo vroeg mogelijk wordt ingenomen. Hoewel de resultaten hoopvol zijn, is ook deze pil geen wondermiddel. Volgens farmaceut Merck is er een effect merkbaar als de pil wordt toegediend binnen de eerste vijf dagen na het ontstaan van coronaklachten. Vervolgens zou een patiënt vijf dagen lang tweemaal per dag vier pillen moeten slikken voor het beste resultaat. 

Effectiviteit bij mutaties 

Bij het slikken van antibiotica tegen een bacterie kan op den duur resistentie optreden. Datzelfde effect kan ook bij een virus gebeuren als het muteert. Het kan zijn dat de pil dan niet meer effectief is. Om resistentie tegen te gaan, zou er eigenlijk een combinatietherapie moeten worden gebruikt. Dat betekent dat naast deze pil van Merck ook andere antivirale middelen nodig zijn. Deze zouden elkaars werking versterken en het virus op meerdere plekken tegelijk aanvallen. Onder andere farmaceuten Pfizer en Roche zijn op dit moment ook bezig met een antiviraal middel tegen het coronavirus. 

Overbrugging als vaccins niet meer werken

Deze pil tegen corona is dus geen alternatief voor een vaccinatie, maar het kan wel een uitkomst bieden als de vaccins in de toekomst niet meer werken tegen nieuwe mutaties van het virus. In dat geval zou de pil tegen corona bij risicogroepen kunnen worden ingezet om levens te redden. Virusremmers richten zich namelijk op andere eiwitten dan de vaccins. Dit zijn eiwitten die minder makkelijk muteren. Daarom werken antivirale middelen waarschijnlijk ook bij toekomstige coronamutaties. 

Bron | NOS, RTL Nieuws, LINDA
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant