Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bewezen: dít is wat pianomuziek voor je glas wijn kan doen

bewezen-dit-is-wat-pianomuziek-voor-je-glas-wijn-kan-doen.jpg

Pianomuziek en wijn: dat klinkt als de ingrediënten voor een gezellige, romantische avond. Toch gaat de connectie nog iets verder dan dat. Orgel- en pianomuziek zorgt er namelijk voor dat je glas wijn beter wordt.

Bizar, maar waar: op een groot aantal velden in Frankrijk genieten de druiven dagelijks van orgel- en pianomuziek. Het wordt gezien als ‘muziektherapie’, de klanken van muziek zouden de druiven namelijk gezond houden.

Muziek frequenties

Deze manier van druiven verbouwen is bedacht door de Franse natuurkundige Joël Sternheimer. Volgens zijn theorie bootsen de frequenties in muziek de golven na die planten zelf ook creëren tijdens de eiwitsynthese. Dit is het proces waarin de cellen van de planten eiwitten aanmaken om sterk en gezond te blijven. Specifieke muziekklanken kunnen de eiwitsynthese stimuleren, wat de groei van de plant bevordert en ziektes tegenhoudt.

Acht minuten per dag

Deze techniek wordt op al meer dan zeshonderd plaatsen in Frankrijk toegepast. Niet alleen bij druiven, maar ook bij tomaten en courgettes. Gelukkig hoeft de muziek niet de hele dag door de speakers te schallen: zo’n acht minuutjes in de ochtend en avond is al genoeg. In Bordeaux gebruiken ze al vijf jaar muziek op hun velden, en de druivensterfte is daar met 75 procent gedaald. Misschien een idee om ook eens bij je eigen planten te proberen?

Bron | Hln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant