Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

EMA: Pfizer-vaccin tegen coronavirus goedgekeurd voor gebruik in Europa

pfizer-vaccin-tegen-coronavirus-goedgekeurd-door-ema.jpg

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het Pfizer-vaccin, tegen het coronavirus, goedgekeurd voor gebruik in Europa. Als het aan deze belangrijke organisatie ligt, mag de vaccinatie de Europese markt zo snel mogelijk op.

Hoewel de Europese Commissie het laatste woord heeft over de toelating van het Pfizer-vaccin, binnen de Europese Unie, is de kans groot dat ze het zwaarwegende advies van de EMA volgen en het ook door hen goedgekeurd zal worden. Maandagavond volgt dit besluit.

Pfizer-vaccin goedgekeurd

Maandagmiddag om 15.00 uur begon de persconferentie van het EMA, waarin de medicijnwaakhond meer uitleg gaf over in hoeverre het middel veilig is en goed werkt. Dat het Pfizer-vaccin goedgekeurd is, is op basis van duizenden pagina’s aan informatie over bijvoorbeeld: het productieproces, de bereiding, dosering en de resultaten van laboratorium- en dierproeven. Die informatie is aangeleverd door Pfizer, het farmaceutisch bedrijf dat samen met BioNTech, het vaccin maakt. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is het Pfizer-vaccin, tegen het coronavirus, al eerder goedgekeurd en al in gebruik genomen. Volgens EMA-directeur Emer Cooke is het een “enorme stap in onze strijd tegen covid-19” en een “historische wetenschappelijke prestatie.”

Lees ook:
Aan de hand van welke regels en richtlijnen wordt een vaccin gekeurd in Europa?

Nederlands rapport

De commissie, die namens het EMA de coronavaccins moet beoordelen, bestaat uit vertegenwoordigers van de EU-lidstaten. Namens Nederland was het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) betrokken bij de keuring van het Pfizer-vaccin. Woensdagmiddag komt het CBG dan ook nog met een eigen analyse en uitleg van het EMA-rapport. Ook geven ze een Nederlandstalig overzicht van de effectiviteit en bijwerkingen van het Pfizer-vaccin, dat nu goedgekeurd is.

En nu?

Nu het EMA het Pfizer-vaccin heeft goedgekeurd, moet de Europese Commissie het middel nog officieel toelaten tot de markt in Europa. Dat zal hoogstwaarschijnlijk maandagavond gebeuren, dus nog voor de kerstdagen hebben we uitsluitsel. In Nederland komt de Gezondheidsraad deze week met een nieuw advies over de vaccinatiestrategie in ons land. Het plan is nu om zorgpersoneel als eerste in te enten, om vervolgens ouderen te vaccineren. Het zou kunnen dat dit op basis van het EMA-rapport nog verandert, al is dat onwaarschijnlijk. Als alles naar verwachting verloopt, begint de GGD op 8 januari 2021 met vaccineren en begint op 18 januari het prikken op grotere schaal.

Medicijnwaakhond

Ook nu het vaccin door het EMA is goedgekeurd en dus hoogstwaarschijnlijk ingezet kan worden, blijft de medicijnwaakhond de ontwikkelingen volgen. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat er nog uitzonderlijke bijwerkingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een allergische reactie die bij één op de miljoen mensen voorkomt. Die wordt in onderzoeksverband niet altijd gezien, maar wel wanneer het daadwerkelijk voorkomt. Maar ook kan het zijn dat milde klachten, zoals; pijn op de plek van de injectie of hoofdpijn, vaker of juist minder vaak ontstaan dan verwacht. Dit wordt streng in de gaten gehouden en gerapporteerd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant