Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vaccin van Pfizer blijkt alleen déze milde bijwerkingen te hebben

vaccin-van-pfizer-blijkt-alleen-deze-milde-bijwerkingen-te-hebben.jpg

Voor mensen die bang zijn voor de bijwerkingen van het coronavaccin, heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA geruststellend nieuws. Vandaag hebben zij namelijk bekend gemaakt dat er geen ernstige bijwerkingen zijn gevonden in het onderzoek naar het vaccin van Pfizer en BioNTech.

En dat is niet alles: het vaccin blijkt ook een werkzaamheid van maar liefst 95 procent te hebben. Deze effectiviteit geldt ook voor ouderen boven de 65 jaar en bij risicogroepen.

Alleen milde bijwerkingen

Volgens EMA zijn er tot nu toe alleen maar milde bijwerkingen opgetreden, bij mensen die het vaccin van Pfizer toegediend kregen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) , dat namens Nederland betrokken was bij de beoordeling, beaamt dat. Volgens hen krijgt naar verwachting acht procent van alle gevaccineerden koorts. Daarnaast krijgt een redelijk groot deel van de mensen last van hoofdpijn (39 procent), vermoeidheid (37 procent) en spierpijn (25 procent). Ernstige bijwerkingen zijn gelukkig niet geconstateerd, wat toch een opluchting zal zijn voor mensen die bang waren voor de bijwerkingen.

Korte observatie na vaccin

Het EMA geeft overigens wel het advies om mensen na de prik nog even te observeren. “We hebben berichten gekregen van allergische reacties, uit landen waar het vaccin al is toegediend. Als gevolg daarvan moeten gevaccineerden vijftien minuten in de gaten worden gehouden, nadat het vaccin is toegediend.”

Werkzaamheid vaccin bij mutatie

Tijdens de persconferentie van EMA werd ook nog gevraagd naar de nieuwe variant van het coronavirus, die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de toezichthouder zal de mutatie voor de werking van het vaccin geen grote problemen opleveren. “Het is erg waarschijnlijk dat het vaccin ook werkt tegen nieuwe variant van het virus,” aldus een woordvoerder.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NOS
Beeld | Getty

Ook interessant