Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Farmaciebedrijf Pfizer optimistisch over coronavaccin: ’90 procent effectief’

farmaciebedrijf-pfizer-over-coronavaccin-90-procent-effectief.jpg

Positief nieuws rondom een middel tegen het coronavirus: het coronavaccin, dat farmaceutisch bedrijf Pfizer ontwikkelt, is volgens de nieuwste onderzoeksresultaten voor negentig procent effectief.

Dat meldt het Amerikaanse bedrijf maandag in een persbericht, op basis van de eerste resultaten in de derde testfase. Deze eerste onderzoeksresultaten zijn een stuk positiever dan vooraf ingeschat werd door specialisten.

44.000 proefpersonen

Volgens de farmaceut werkt het coronavaccin niet alleen in negentig procent van de gevallen, ook kregen de proefpersonen geen ernstige bijwerkingen. Aan de huidige derde fase hebben zo’n 44.000 proefpersonen meegewerkt. Daarvan krijgt elke deelnemer óf het coronavaccin van Pfizer, of een placebo. Mensen in die laatste groep krijgen bijvoorbeeld een griepprik of ander vaccin toegediend. Vervolgens wordt er gekeken naar hoeveel mensen het coronavirus daadwerkelijk krijgt in de daarop volgende weken.

Positieve testen

Tot nu toe zijn er 94 proefpersonen geweest die positief testen op COVID-19. Dat klinkt misschien als veel, maar ruim negentig procent van hen kreeg niet het coronavaccin, maar een placebo toegediend. Om de derde testfase volledig af te ronden, zijn er 164 besmettingen nodig. Dat is namelijk het minimum dat is gesteld door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA om te kunnen zeggen of een vaccin effectief is.

Lees ook:
‘Steeds meer mensen worden voor een tweede keer ziek door corona’

Voorzichtig optimisme

Wel moeten we nog terughoudend zijn met het optimisme, zeggen verschillende wetenschappers tegen persbureau Reuters. Zo is de informatie alleen gepubliceerd in een persbericht van het bedrijf. Onafhankelijke wetenschappers hebben het dus nog niet kunnen controleren. Voorzichtigheid is dus nog op zijn plaats, maar gezondheidsonderzoekers zijn wel optimistisch door de verrassend positieve uitslag.

De Europese Unie heeft bij meerdere bedrijven vaccins ingekocht. De eerste gesprekken over het coronavaccin met Pfizer zouden positief zijn afgerond. In dat geval zou Nederland zo’n 7,8 miljoen coronavaccins van het Amerikaanse bedrijf kunnen ontvangen, maar het is nog te vroeg om dat definitief te zeggen. Pfizer verwacht volgend jaar 1,3 miljard vaccins te produceren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP, The Guardian
Beeld | Getty Images

Ook interessant