Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom we vanavond tijdens de persconferentie niet veel versoepelingen hoeven te verwachten

waarom-er-vanavond-niet-veel-versoepelingen-worden-aangekondigd.jpg

We hopen natuurlijk allemaal dat er tijdens de persconferentie van vanavond nieuwe versoepelingen worden aangekondigd, maar volgens coronaminister Hugo de Jonge én verschillende experts is er heel weinig ruimte voor versoepelingen.

De verwachting van een derde golf zorgt ervoor dat iedereen erg huiverig is over eventuele versoepelingen.

‘Weinig ruimte voor versoepelingen’

Hugo de Jonge liet maandagavond na een overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad al weten dat er heel weinig ruimte is om de huidige lockdown te versoepelen. De verwachting is dan ook dat de meeste coronamaatregelen gewoon worden verlengd tot 2 maart. “Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten.”Volgens De Jonge is de kans groot dat er een derde golf aankomt “en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn.”

Nieuwe besmettingsgolf op komst

Ook viroloog Chantal Reusken van het RIVM ziet versoepelingen nog niet zitten. Hoewel het aantal coronabesmettingen daalt, wil dat volgens haar niet zeggen dat het de goede kant op gaat. De Britse variant van het coronavirus rukt namelijk harder op dan gedacht. “Op basis van wat we nu zien, denken we dat de Britse variant binnen nu en een week de overhand krijgt,” zo vertelt ze aan het AD. “Het gaat sneller dan we dachten. Eerst was het idee nog dat het omslagpunt in de derde week van februari zou plaatsvinden. Het wordt steeds duidelijker dat het reproductiegetal van de nieuwe variant 40 à 45 procent hoger ligt. “Voor mij lijkt het geen twijfel dat de Engelse variant ervoor gaat zorgen dat er een nieuwe besmettingsgolf komt.”

‘Opening basisscholen nog veilig’

Eén versoepeling gaat er in ieder geval wel komen en dat is dat de kinderopvang en basisscholen per 8 februari weer open gaan. Veel ouders en kinderen zijn hier hartstikke blij mee, maar volgens Lerarenvakbond LIA is het helemaal nog niet veilig om basisscholen volledig te openen. Hun zorgen zijn naar eigen zeggen gebaseerd op ‘vele reacties’ van leden van de vakbond. “Op dit punt is het belangrijk dat er op basisscholen een goede risicoanalyse wordt gemaakt, zoals de Arbowet vereist,” aldus de organisatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Metronieuws, AD
Beeld | ANP

Ook interessant