Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Rutte kondigt meer versoepelingen dan verwacht aan tijdens persconferentie vanavond

versoepelingen.jpg

Het kabinet hakt vandaag een belangrijke knoop door: per 28 april komen er een aantal langverwachte versoepelingen -onder strenge voorwaarden- dat wel. De versoepelingen én de voorwaarden lichten Mark Rutte en Hugo de Jonge vanavond toe tijdens de persconferentie. Maar zoals het meestal gaat, lekken Haagse bronnen ze nu al – met nog meer versoepelingen, dan in eerste instantie verwacht werd.

Een terrasje pakken, winkelen zonder afspraak, meer bezoekers thuis ontvangen en de avondklok afschaffen: we vertellen je op basis van Haagse bronnen wat we kunnen verwachten van de versoepelingen in de persconferentie van vanavond.

Terrassen open

Ten eerste gaan de terrassen open, onder strenge voorwaarden. Zo mogen er maximaal twee bezoekers uit verschillende huishoudens aan een tafeltje zitten, of meerdere personen uit één huishouden. Per terras mogen maximaal vijftig gasten neerstrijken. En het kabinet voert een begin- en eindtijd in: een terrasje pakken mag per 28 april van 12.00 uur tot 18.00 uur. Uitgebreid dineren op het terras zit er dus nog niet in. Verder stelt het kabinet de horecaondernemers medeverantwoordelijk voor het naleven van de coronaregels op en rondom hun terrassen.

Lees ook:
Pak je kans: proefvakantie Gran Canaria open voor aanmeldingen

Afschaffen avondklok en meer bezoekers thuis

En na drie maanden avondklok, komt daar per 28 april ook een eind aan. Vanaf dan mogen we ons dus allemaal na 22.00 uur gewoon weer op straat begeven. Ook het maximum aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen wordt versoepeld, van één naar twee bezoekers.

Winkelen zonder afspraak

Daarbij is er mogelijk ook goed nieuws voor niet-essentiële winkels, die hun klanten nu alleen nog mogen laten winkelen op afspraak. Rutte en De Jonge maken tijdens de persconferentie duidelijk onder welke voorwaarden die winkels, ook zónder winkelen op afspraak, weer open kunnen. RTL Nieuws weet van Haagse bronnen dat er straks nog wel een maximum aantal klanten per vierkante meter geldt, “hoogstwaarschijnlijk gaat het om één klant per 25 vierkante meter”. En er wordt van de winkels verwacht dat zij er ook deels voor zorgen dat het niet te druk wordt in de rij of in de winkelstraat.

Markten en begrafenissen

Ook de versoepelingen voor markten en begrafenissen worden verruimd. Markten mogen per 28 april ook weer niet-essentiële producten verkopen. En bij een begrafenis zijn vanaf volgende week honderd personen toegestaan, op dit moment zijn dat er nog dertig. Daarbij gaan de locaties voor theorielessen van rijscholen ook weer open.

Eerste stap uit het openingsplan

Het gros van deze versoepelingen staat opgenomen in de eerste stap uit het nieuwe openingsplan, dat het kabinet tijdens de vorige persconferentie presenteerde. Vóór het afgelopen weekend was Rutte nog somber gestemd en zei de demissionair premier dat de eerste versoepelingen mogelijk pas per half mei mogelijk waren. Maar omdat de ontwikkeling van het coronavirus gunstiger verloopt, dan de afgelopen dagen werd verwacht, is er toch meer mogelijk. Het kabinet durft daarom het risico te nemen. Er is bijvoorbeeld een daling in het aantal ziekenhuisopnames te zien. Hoewel 28 april nu dus niet met potlood, maar met pen in de agenda lijkt te komen, blijft het kabinet de ontwikkelingen op de covid-afdelingen en ic’s nauwlettend in de gaten houden.

Bron | RTL Nieuws, de Volkskrant
Beeld | Getty Images

Ook interessant