Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanavond persconferentie: dít mag weer (en dít wordt gezegd over kerst vieren)

extra-overleg-over-zwaardere-coronamaatregelen.jpg

Wat is de huidige stand van zaken rondom het coronavirus? Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven vanavond, 17 november, weer een persconferentie.

Wat mag er weer open? En wat kunnen de heren al zeggen over de feestdagen?

Positieve persconferentie

Het goede nieuws is dat er geen nieuwe coronamaatregelen worden verwacht. de aangescherpte coronamaatregelen van twee weken terug worden geschrapt per woensdagavond om 23.59 uur. Dit betekent het volgende:

Toegestane groepsgrootte wordt uitgebreid

Naar verwachting mag je weer met meer dan twee mensen (buiten je eigen huishouden) op pad. Ook kunnen er wellicht weer wat (meer) gasten thuis over de vloer komen. De exacte aantallen zullen Rutte en De Jonge dinsdagavond bekendmaken. “Voor Sinterklaas geldt dan dat je maximaal drie mensen thuis mag ontvangen, dat is conform de eerdere maatregelen van de gedeeltelijke lockdown“, voorspelt politiek verslaggever Xander van der Wulp van NOS.

Dierentuinen, musea en zwembaden weer open

Ook dierentuinen, musea, bibliotheken, pretparken, concertzalen en muziekpodia mogen hun deuren weer openen. En in sportscholen zijn groepslessen straks weer toegestaan. Hier gelden nog wel de nodige beperkingen, zoals een maximum aantal bezoekers en uiteraard de anderhalve meter afstand.

Coronavirus onder controle krijgen

De cijfers dalen dus dusdanig genoeg, dat het kabinet verlenging van de aangescherpte maatregelen niet nodig vond. Maar dat wil niet zeggen dat we er al zijn. We tellen nog zo’n 5000 nieuwe positieve coronatests per dag. Dit aantal moet volgens het kabinet terug naar ongeveer 1200 besmettingen per dag. En om het coronavirus echt onder controle te krijgen, moet ook het aantal ziekenhuis- en ic-opnamen minder worden.

Kerst en corona

Het is dus nog afwachten en voorlopig zullen we het moeten doen met dit ‘nieuwe normaal’. Maar hoe zit het met de feestdagen, zoals kerst? Rutte en De Jonge zullen het daar in de persconferentie van 17 november wel over hebben, maar geen concrete uitspraken kunnen doen.

“Kerst is nog ver weg. Wat we natuurlijk willen doen: kijken of we iets meer kunnen, want het is een feest dat je samen viert”, laat De Jonge daar vast over los. “Maar ik denk niet dat we daar nu al helderheid over kunnen geven. De cijfers zijn heel veel lager dan ze waren, maar nog heel veel hoger dan ze moeten zijn.” Dat we Sinterklaas heel klein vieren, is zeker. En het ziet ernaar uit dat kerst ook geen bonte tafel vol familie wordt.

Hoe zit het met de horeca

En hoe zit het met de horeca? Die blijven in elk geval tot half december gesloten met voor die tijd geen vooruitzicht op versoepeling, zo was al bekend. Of ze met kerst wel weer open mogen, valt ook nog te bezien. Er loopt nu een experiment met 25 restaurants, om uit te zoeken hoe een heropening misschien toch mogelijk is. Misschien wordt er ook onderscheid gemaakt tussen restaurants en cafés. “Cafés waar mensen komen om alcohol te drinken, kunnen waarschijnlijk pas als laatste weer open”, luidt de voorstelling van NOS. Geduld is een schone zaak, want waarschijnlijk kunnen Rutte en De Jonge daar vandaag ook nog geen knoop over doorhakken in de persconferentie. Ze verwachten begin december een definitief tijdspad.

De persconferentie is vanaf 19.00 uur te zien op onder meer NPO 1, RTL 4 en SBS 6.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws, Hart van Nederland
Beeld | ANP

Ook interessant