Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vaccin komt steeds dichterbij en nog 4 belangrijke punten uit de persconferentie

vaccin-komt-steeds-dichterbij-en-meer-uit-de-persconferentie.jpg

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge waren dinsdag voorzichtig positief tijdens de persconferentie. Een vaccin komt bijvoorbeeld steeds dichterbij. Vijf maar liefst.

En de huidige situatie is volgens Rutte niet meer alarmerend, maar wel spannend.

Persconferentie over vaccin

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een vaccin voor het coronavirus. We zijn nu een half jaar verder en De Jonge kon daar dinsdagavond voorzichtig positief nieuws over brengen. “Een vaccin lijkt steeds dichterbij te komen”, zei hij tijdens de persconferentie. Er zijn vijf mogelijke vaccins waarvan de eerste testresultaten volgens de minister “bemoedigend” zijn. Het is nog eventjes wachten tot die in Nederland aankomen: “We hopen de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen”, aldus De Jonge.

Wel waarschuwt hij voor mogelijke teleurstelling. “We hebben geen glazen bol. En in het onfortuinlijke geval komt er geen vaccin. Maar onze vaccins zijn onze beste troefkaarten.”

Huidige situatie niet meer alarmerend

Ook Rutte durfde heel voorzichtig goed nieuws te brengen. Het aantal besmettingen blijft stabiel. Hij noemt de huidige situatie daarom niet meer alarmerend, maar nog wel spannend. “We zitten nu rond de 500 besmettingen per dag. Maar het blijft nodig om de cijfers verder naar beneden te duwen”, zei hij. “In sommige landen waar de situatie onder controle leek, zijn de besmettingscijfers in een paar weken tijd weer ontploft.”

Discotheken en clubs toch nog niet open

Eerder dit jaar gaf het kabinet aan dat discotheken en clubs hun deuren op 1 september wellicht weer konden openen. Maar dat durft het kabinet nu nog niet aan. “Het risico op nieuwe uitbraken is gewoon te groot”, aldus Rutte. Wanneer daar wel weer gefeest kan worden, is nog niet duidelijk.

Wekelijks testen in verpleeghuizen

Rutte en De Jonge kondigden geen nieuwe maatregelen aan. Maar ze volgen wél het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op om het beleid voor verpleeghuizen aan te passen. Dat is een stuk strenger en waakzamer: zodra er een besmetting in een verpleeghuis is geconstateerd, moeten álle bewoners en al het personeel wekelijks worden getest. Ook preventief dus. Alleen de vraag is nog of de GGD dat wekelijks testen wel aankan.

Doe alleen een coronatest bij klachten

Wil jij een coronatest laten doen? Doe dit dan alleen als je ook daadwerkelijk klachten hebt die kunnen wijzen op het coronavirus. Dit drukte De Jonge Nederlanders nogmaals op het hart. “We zitten nu op 160.000 testen per week. De vraag is groter dan dat we aankunnen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, RTL Nieuws, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant