Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Ik ben bang dat de fondsen leeg zijn als ik met pensioen ga’

pensioen.png

Hoe weet je of je pensioen goed is geregeld? Drie generaties Margriet-vrouwen vertellen over hun oudedagvoorzieningen. Deze week maken we kennis met Willemijn Knoedler (27), zelfstandig celliste en cellodocent.

 

Willemijn044In gesprek met Willemijn

Heb je weleens een vaste baan gehad?

“Ik werk altijd op projectbasis. De enige keer dat ik een arbeidscontract heb gehad was vorig jaar voor anderhalf uur lesgeven. Later ontving ik een brief waarin stond dat ik hiermee vier euro pensioen had opgebouwd. Daar moest ik wel om lachen.”

Als eigen baas bent, moet je zelf voor je pensioen zorgen. Wat heb je geregeld?

“Ik heb er nog niet goed over nagedacht. Ik wist altijd maar een ding: ik wil cello spelen. Nu leef ik van maand tot maand, ik kom redelijk rond. Als je in Nederland als vast lid in een orkest speelt, bouw je pensioen op, maar het is lastig om een vast contract te krijgen.”

 

Waar wil je later van gaan leven?

“Over een paar maanden kan ik pas gaan sparen. Maar dat geld is al bestemd voor snaren; die zijn duur, rond de driehonderd euro. En ik heb soms audities in het buitenland. De vliegreis en het verblijf kosten ook geld. Gelukkig kan ik met cello spelen mijn geld verdienen. Ik ken musici die een bijbaan hebben bij Albert Heijn of een andere werkgever buiten de muziek, omdat ze met muziek alleen niet genoeg verdienen.”

Heb je het weleens met vrienden of medemusici over het opbouwen van jouw pensioen?

“Ik hoorde via, via van een musicus die geld in een pensioenfonds had gezet. Maar ik ben bang dat als ik met pensioen ga, die fondsen leeg zijn. Misschien kan ik toch beter gaan banksparen voor mijn pensioen. Al is het maar vijf euro per maand.”

Wanneer denk je met pensioen te gaan?

“Poeh, ik ben net begonnen. Maar mocht ik, als ik 65 jaar ben in een orkest spelen, dan moet ik misschien wel plaatsmaken voor een jongere generatie. Dat betekent niet dat ik dan ophoud met spelen. Musicus ben je voor je hele leven.”

Met banksparen pensioen opbouwen

Met banksparen spaar je om een lijfrente-uitkering te kopen als je met pensioen gaat.  Dit is vaak voordeliger dan een lijfrenteverzekering afsluiten. Hoe vroeger je begint, hoe beter. Spaar je vanaf je 27ste € 50 per maand, dan heb je op je 67ste – uitgaande van 2% rente -ongeveer  € 36.600 om lijfrente-uitkeringen te kopen. Begin je op je 47ste, dan moet je € 125 sparen om dit te bereiken. Adviseurs van ABN AMRO geven graag antwoord op je pensioenvragen.  Zie abnamro.nl/mijnpensioen voor algemene pensioeninformatie.

Ook interessant