Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Patat wordt duurder; zo maak je zelf een lekkere variant

potato-fries.jpg

Lekker met mayonaise, ketchup of alleen een beetje zout. Haal je weleens een patatje? Dan ga je misschien merken dat deze duurder wordt. 

Per portie zal patat zo’n vijf tot tien cent duurder worden, zegt Arno Bex van aardappelschilbedrijf Bex BV. Dat valt eigenlijk best wel mee. De reden van de prijsverhoging is een tegenvallende oogst, te wijten aan de weersomstandigheden die we eerder dit jaar hebben gehad. “In april en mei was het aan de koude kant. In juni viel veel regen, en in de maanden daarna was het eigenlijk te droog,” zegt Bex. Hierdoor is de oogst in Limburg wel vijftien procent minder dan vorig jaar.

Bovendien is er steeds meer vraag naar patat, vooral in Azië en Noord-Afrika. Ook dat drijft de prijs (een beetje) op.

Bron: 1limburg.nl

Je kunt natuurlijk ook zelf frietjes maken, dat is gemakkelijker dan je denkt. Hieronder hebben wij een lekker recept voor je: patat van zoete aardappel!

Dit heb je nodig:

  • 2 grote zoete aardappels
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • ¼ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel paprikapoederzout
  • peper
  • afsluitbaar zakje
  • aluminiumfolie

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd de aardappels in reepjes van ongeveer 2 cm breed. Je kunt de schil laten zitten als je dat lekker vindt, maar zonder schil mag natuurlijk ook.
  3. Pak een afsluitbaar zakje en doe daar de aardappelreepjes in. Voeg ook de maïzena toe, zorg er wel voor dat er wat lucht in het zakje blijft zitten. Schud het geheel goed, zodat op alle reepjes maïzena zit. Dat zorgt straks voor een lekker, knapperig korstje.
  4. Doe de aardappelreepjes in een kom en voeg de olie, knoflookpoeder, paprikapoeder, en wat zout en peper toe en meng het geheel goed door elkaar.
  5. Leg de aardappelreepjes op een bakplaat met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat er wat ruimte blijft tussen de reepjes.
  6. Bak de reepjes 20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai ze na 20 minuten om en bak ze nog eens 15 minuten.
  7. Kies een saus die je lekker vindt voor over je zelfgemaakte patatjes en smullen maar!

Dit recept is van CookLoveShare.nl, kijk hier voor nog meer lekkers met zoete aardappel.

Is dit ook iets voor jou?

Waarom houden we zo van patat en kroketten?

Hoe (on)gezond zijn aardappels?

Zo maak je gezonde groentechips

Dit vind je misschien ook lekker:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant