Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Pas op als je deze zomer naar Griekenland gaat

pas-hiervoor-op-als-je-deze-zomer-naar-griekenland-gaat.jpg

Sinds jaar en dag is Griekenland een populaire vakantiebestemming. Vooral naar de zonnige eilanden reizen we in de zomermaanden maar wát graag af. Ga jij dit jaar naar Griekenland op vakantie? Houd dan wel rekening met muggen! En dan hebben we het niet over de mug die we in Nederland kennen.

Westnijlvirus

In Griekenland zijn muggen aanwezig die het westnijlvirus mee kunnen dragen. De Griekse autoriteiten waarschuwen dan ook alle – circa – dertig miljoen vakantiegangers die jaarlijks naar de Griekse eilanden afreizen, om daar alert op te zijn en waar mogelijk voorzorgsmaatregelen te nemen.

“Net zoals we in de winter een uitbraak van griep moeten verwachten, moeten we nu in de zomer rekening houden met een uitbraak van het westnijlvirus. We moeten daar echt op voorbereid zijn”, stelt Danai Pervanidou van het Griekse gezondheidsinstituut Keelpno. Vorig jaar nog zijn er vijftig dodelijke slachtoffers gevallen, toen 314 mensen werden besmet door het virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Symptomen

Mensen die geprikt worden door een besmette mug, krijgen koorts- en griepverschijnselen. Uiteraard is dat al heel vervelend om op te lopen. Niemand heeft zin om ziek te zijn op vakantie. Helaas zijn dat vaak pas de eerste verschijnselen. Het virus kan ook overgaan in een hersenvliesontsteking, waarbij andere complicaties kunnen optreden. In het ergste geval met de dood tot gevolg. Het is dus heel belangrijk om waakzaam te zijn.

Geen vaccin

Helaas bestaat er (nog) geen medicijn tegen het westnijlvirus. Daarom is het verstandig om je altijd goed in te smeren met een antimuggencrème waar DEET inzit, zoveel mogelijk lange kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. Een kleine geruststelling: een heel klein deel van de muggenpopulatie draagt het virus bij zich, wat betekent dat niet elke prik alarmerend hoeft te zijn. Maar toch, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Bron | Metronieuws
Beeld | iStock

Ook interessant