Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Is er binnenkort een tekort aan paracetamol?

een-tekort-aan-paracetamol-in-nederland-dat-komt-hierdoor.jpg

Al eerder veroorzaakte het coronavirus een run op producten als handgel en mondkapjes. Maar nu moeten we ook vrezen voor een tekort aan paracetamol. Mensen slaan de populaire pijnstiller massaal in, uit angst dat het straks nergens meer te halen is. 

Is deze angst voor een tekort aan paracetamol terecht? Of kunnen we het hamsteren achterwege laten?

Een limiet op paracetamol

Op dit moment vindt er een heuse run plaats, waardoor een tekort aan paracetamol op de loer ligt. Mensen beginnen de pijnstiller te hamsteren als een soort voorzorgsmaatregel. Dat meldt het Financieele Dagblad. Apotheken proberen dit tekort tegen te gaan door extra hoeveelheden van het medicijn in te slaan. Ook in drogisten en supermarkten gaan de voorraden erg hard, en daarnaast raken de thermometers op. Als maatregel voor het hamstergedrag wordt er nu door sommige apotheken, drogisterijen en supermarkten een limiet gesteld op paracetamol. Je kunt bij sommige winkels per persoon nog maar maximaal twee doosjes van de pijnstillers halen. 

Paracetamol uit China en India 

Doordat we de voorraad aan paracetamol plunderen, ontstaat er nog een ander probleem. Mark van Houden, hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen, schrijft in NRC dat ook de productie van de pijnstiller mogelijk zal stokken. Veel geneesmiddelen worden in medicijnfabrieken in India en China gemaakt, waaronder ook paracetamol. Doordat deze landen ook kampen met het coronavirus, zijn er al een aantal fabrieken dicht. Wanneer de run op de pijnstiller in Nederland blijft aanhouden, kan hierdoor de voorraad tijdelijk niet meer worden aangevuld.

Ook de grondstoffen voor veel medicijnen komen uit deze landen, en India heeft bekendgemaakt dat ze een voorlopig exportverbod voor 26 farmaceutische ingrediënten hanteren. Dit wakkert de angst bij consumenten aan en ook dat zorgt voor onze drang om paracetamol massaal in te slaan.

Lees ook: Kende jij deze verrassende bijwerking van paracetamol al?

Hoe groot is de kans op een tekort?

Er is niet duidelijk welke fabrieken op dit moment stilliggen, en dus ook niet welke medicijnen op dit moment niet worden geproduceerd. Daarnaast is het ook niet bekend hoe groot de Nederlandse voorraden op dit moment nog zijn. Dat geldt overigens natuurlijk niet alleen voor paracetamol, maar ook voor andere geneesmiddelen en medische artikelen zoals handschoenen. In Nederland is er nog maar één fabriek waarvan bekend is dat zij paracetamol maken; Apotex in Leiden. Maar ook dat bedrijf kondigde eerder aan de productie binnenkort te staken. Het tekort aan paracetamol ligt dus op de loer, maar het hamstergedrag maakt dit alleen maar erger. Door een limiet in te stellen moet de kans op lege voorraden worden ingedamd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | FD.nl, NRC.nl
Beeld | iStock

Ook interessant