Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Lukt het niet om een digitaal toegangsbewijs te maken? Zó kom je binnenkort aan een papieren coronapas

papieren-coronapas-aanvragen.jpg

Van een bezoek aan de bioscoop tot lekker uiteten: vanaf morgen heb je op veel plekken een toegangsbewijs nodig om binnen te komen. Die maak je via de CoronaCheck-app of – website. Toch bleek dat de afgelopen tijd niet voor iedereen even makkelijk. Daarom kun je binnenkort ook op verschillende plekken een papieren coronapas aanvragen via een formulier.

We leggen je uit hoe je dit aanpakt.

Een papieren coronapas aanvragen 

De afgelopen tijd kreeg het ministerie van Volksgezondheid kritiek over de verplichte coronapas. Deze kun je via de CoronaCheck-app of – website aanmaken en vervolgens bij onder andere restaurants laten zien om binnen te komen. Daarmee kun je aantonen dat je gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of negatief getest bent op het virus. Dat klonk makkelijk, maar voor onder anderen ouderen, laaggeletterden en mensen zonder toegang tot internet is dit een stuk lastiger. Daarom kun je binnenkort ook een papieren coronapas aanvragen. Daarvoor liggen er vanaf volgende week in bibliotheken en gemeentehuizen formulieren. 

Hoe werkt het?

Wil je een papieren coronapas aanvragen? Vul dan je Burgerservicenummer (BSN) en postcode in op een formulier bij het gemeentehuis of de bibliotheek. Daarna krijg je binnen enkele dagen de papieren coronapas in je brievenbus. Deze optie werkt alleen niet voor mensen die een toegangsbewijs willen krijgen met een negatieve testuitslag, omdat het testbewijs maar 24 uur geldig is. 

Lees ook: Opgelet: mensen downloaden massaal de verkeerde CoronaCheck-app

Papieren coronapas komt te laat 

Aankomend weekend gaat de verplichte coronapas al in, terwijl de papieren formulieren pas volgende week in bibliotheken en gemeentehuizen te vinden zijn. Woordvoerder Renate Everes van ouderenbond ANBO laat aan NU.nl weten dat het ministerie van Volksgezondheid hier veel te laat mee komt en dat de vraag naar een papieren alternatief echt is onderschat.

Het is nog niet duidelijk wanneer de formulieren volgende week precies beschikbaar zijn. 

Telefonisch aanvragen 

Het is ook mogelijk om telefonisch een papieren coronapas aan te vragen. Dat kan via een algemeen telefoonnummer (0800-13 51) of de CoronaCheck-helpdesk (0800-14 21). Hiervoor heb je ook je Burgerservicenummer en postcode nodig. Een speciale helpdesk neemt je gegevens op en binnen 5 werkdagen ontvang je de coronapas in de brievenbus.

Toch zitten hier wel een paar haken en ogen aan. Er zijn vaak lange wachttijden bij het telefoonnummer voor de papieren coronapas of mensen komen er vanwege de drukte niet door. En ook het keuzemenu waarbij mensen hun BSN en postcode zelf kunnen intoetsen werkt niet voor iedereen even prettig. Sommige ouderen vinden het bijvoorbeeld lastig of eng om hun gegevens op deze manier te geven. 

Een coronabewijs via de huisarts 

Ben je bij de huisarts gevaccineerd? Dan werkt een telefonische aanvraag ook niet. Het RIVM heeft dan namelijk geen gegevens van je vaccinatie. Je kunt het beste contact opnemen met de huisarts en vragen of je via die weg een papieren coronabewijs kunt krijgen. 

Bron | NU.nl, Consumentenbond
Beeld | Getty Images

Ook interessant