Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je extra voorzichtig moet zijn met sms’jes over pakketjes die je kant op komen

waarom-je-extra-voorzichtig-moet-zijn-met-smsjes-over-pakketjes.jpg

Nu mensen massaal hun kerstcadeaus online bestellen, neemt de cybercriminaliteit ook toe. Via zogeheten phishingberichtjes proberen criminelen inzicht te krijgen in onze bankgegevens. En helaas met succes: veel mensen trappen namelijk in deze sluwe truc met sms’jes over pakketjes.

RTL Nieuws en PostNL waarschuwen dan ook voor zogeheten pakketphishing. Mensen die sms’jes over pakketjes ontvangen, moeten hier extra voorzichtig mee omgaan.

Hoe werkt het?

Mensen ontvangen een sms’je van een bezorgdienst waarin bijvoorbeeld staat dat ze binnenkort een pakketje ontvangen. Om dit pakketje te kunnen volgen, moeten ze op een link drukken en nog snel verzendkosten betalen of hun identiteit bevestigen. Wanneer ze dit doen, proberen criminelen hun bankgegevens buit te maken.

Lees ook:
Wanneer moet je je kerstcadeaus bestellen om ze op tijd binnen te krijgen?

Sterke toename van pakketphishing

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat in criminele chatgroepen de laatste tijd opvallend veel wordt gesproken over deze vorm van oplichting. Criminelen raden elkaar om phishingberichtjes over pakketjes te sturen, omdat mensen volgens hen in deze tijd sneller geneigd zijn om hier in te trappen nu er veel online wordt besteld. Ook de Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over pakketphishing. In de eerste maanden zou het woord ‘pakket’ amper voorkomen in phishingberichten, maar de afgelopen tijd is dit aantal opgelopen tot honderden paar maand. Alleen al in de eerste helft van december liep het aantal op naar 1.928.

Sms’jes over pakketjes

De berichten worden in de meeste gevallen verstuurd per sms en lijken afkomstig te zijn van postbezorgdiensten zoals PostNL, DHL of DPD. Het bericht wordt meestal verzonden vanaf een willekeurig 06-nummer, maar soms lijkt het bericht daadwerkelijk afkomstig te zijn van een postbezorgdienst. Het bericht staat dan bijvoorbeeld tussen andere berichten van PostNL of DHL. Het gaat hierbij om ‘spoofing’, een technologie waarmee de afzender van een sms-bericht kan worden aangepast naar bijvoorbeeld de naam van de postbezorgdienst.

Lees ook:
Bestellen maar: 12 leuke kerstcadeaus om per post te sturen

Rare webadressen

In de sms-berichten staat een linkje waar je op moet klikken. Deze leidt dan naar de phishingwebsite in plaats van de echte website van bijvoorbeeld PostNL. Zo zie je website-adressen als post-online.me/postnl. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van diensten die een webadres verhullen, zoals Bit.ly of Tinyurl. Een linkje zoals Bit.ly/volguwpakketje leidt dan naar de phishingwebsite. Vaak kun je de phishing dus al heel makkelijk herkennen door kritisch naar het websiteadres te kijken. Wanneer je een berichtje hebt ontvangen met de mededeling dat je nog verzendkosten moet betalen, word je ook geleid naar een phishingwebsite van je bank. Zodra je hier je bankgegevens invult, gaan de criminelen ermee vandoor en plunderen ze je bankrekening.

Pakketjesphishing voorkomen doe je zó

Hoewel er in feite weinig kan misgaan als je op het linkje klikt in zo’n sms’je, moet je dus nooit zomaar je bankgegevens invullen of geld overmaken. Controleer altijd of het webadres wel klopt en maak het liefst gebruik van de apps van postbezorgdiensten om zo je pakketjes te kunnen volgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Margriet 54 M54

Margriet 54 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van een fijne, kleine kerst. Met onder anderen: een interview met Nick en Simon, een compleet kerstverhaal, betoverende desserts, 6 ontroerende verhalen over 2020 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant