Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Juist in de wintermaanden is de zon veel schadelijker voor je huid

moment-for-myself.jpg

Lekker even bijkleuren (én opwarmen) in Mexico, Curaçao of de Canarische eilanden? Steeds meer Nederlanders trekken er in de wintermaanden even op uit voor een zonnige vakantie. Goed voor het lichaam, dat dankzij het Nederlandse winterweer maar weinig vitamine D binnenkrijgt. Toch moet je juist in de donkere wintermaanden, extra voorzichtig zijn met de zon. Je loopt namelijk een groot risico op huidkanker.

In de zomer raakt je huid over het algemeen geleidelijk gewend aan het zonlicht. In de winter komt de blootstelling aan zon voor de huid vaak onverwacht, waarom je huid extra gevoelig is voor schade.

Aantal huidkankerpatiënten gestegen

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is de afgelopen 30 jaar verdubbeld. Vooral het aantal patiënten met huidkanker is de laatste jaren fors gestegen. Wie in de komende maanden naar de zon vertrekt, moet dus nog beter uitkijken. “Mensen beseffen niet dat ze hun huid in de winter kunnen beschadigen als ze ineens de zon opzoeken. Dat vergroot de kans op huidkanker”, zegt dermatoloog Marlies Wakke tegen RTL Nieuws.

Preventief onder de zonnebank?

Om niet gelijk de eerste dag al als een kreeft door te brengen, gaan veel mensen in de wintermaanden ter voorbereiding van hun zonvakantie naar de zonnebank. Toch is dat volgens de dermatoloog geen goed idee. “Als je je voorbereidt met de zonnebank, staat dat gelijk aan smeren met factor 6 zonnebrandcrème. Bovendien is je bleke huid ook onder de zonnebank gevoelig voor huidbeschadiging door de UV-straling.”

Dikke laag

Ga je toch op je winterwitst naar de zon? Maak dan minimaal gebruik van factor 30. “Maar het is vooral belangrijk dat je echt dik smeert”, zegt Wakke. “Begin een half uur voordat je de zon ingaat en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw in. Het beschermingslaagje wordt namelijk minder als je zweet, zwemt of wanneer je je afdroogt.” Tijdens de heetste uren van de dag kun je het beste helemaal uit de zon gaan. Ook als je al een lekker kleurtje hebt opgebouwd. De huid loopt tijdens deze uren toch de meeste schade op.

Bron| RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant