Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Oversterfte door corona: afgelopen jaar stierven ruim 20.000 mensen aan covid-19

oversterfte-door-corona.jpg

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt op basis van de voorlopige cijfers dat er afgelopen jaar ruim 20.000 mensen door covid-19 zijn overleden. Daarmee is er zowel tijdens de eerste als tweede golf sprake van oversterfte door corona. 

Ook is duidelijk geworden dat bijna 60 procent van de overledenen onder de Wet langdurige zorg viel. 

Oversterfte door corona

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er vorig jaar december 3.805 coronadoden vielen, waarmee het totale aantal dat jaar op 20.030 kwam te staan. Van die overledenen is bij 17.357 daadwerkelijk corona vastgesteld. Volgens het CBS zijn de andere 2.673 mensen vermoedelijk ook aan de gevolgen van het virus overleden. Net als bij de eerste golf van het virus is er ook in de tweede golf sprake van oversterfte door corona.

Tijdens de tweede golf stierven van 21 september 2020 tot en met 3 januari 2021 7.600 meer mensen dan verwacht. Het CBS maakte eind januari al bekend er in totaal in 2020 een oversterfte was van ruim 15.000 mensen. Ter vergelijking: in 2015 overleden door een griepepidemie 5.400 mensen meer dan verwacht, en in 2018 2.500 mensen. 

Verschil in oversterfte

Uit de gegevens van het CBS blijkt naast de aantallen nog een verschil tussen de oversterfte door het coronavirus en andere griepepidemieën. In 2018 werd bij de griepepidemie geen oversterfte onder 65-minners geregistreerd, terwijl afgelopen jaar met het coronavirus zo’n 4 procent van de overleden mensen jonger was dan 65 jaar. 

Lees ook: Heftig: één op de drie coronapatiënten heeft maanden later nog mentale klachten

Wet langdurige zorg 

Van de coronapatiënten die vorig jaar overleden viel bijna 60 procent onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in een verpleeghuis wonen. Daarnaast was de belangrijkste doodsoorzaak in de maand december met 33 procent het coronavirus. Voor de overige bevolking ging dit om 16 procent. 

Voorlopige aantallen 

Het CBS krijgt dagelijks sterfberichten binnen van gemeenten. Deze bevatten echter geen informatie over de doodsoorzaak. Daarvoor zijn verklaringen van artsen nodig. De cijfers van het CBS zijn daarom nog voorlopige aantallen. In juni komt de organisatie met een breder overzicht van de doodsoorzaken.  

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant