Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Overstappen naar nieuwe huisarts? In déze steden kan dat helemaal niet meer

huisarts.jpg

Mensen die zich bij een nieuwe huisarts willen inschrijven, lopen regelmatig tegen een patiëntenstop aan. Het tekort aan huisartsen is momenteel zelfs zó groot, dat inwoners van ten minste vier steden zich bij geen enkele nieuwe praktijk kunnen inschrijven.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Wachtlijst voor huisarts

In Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen nemen huisartsen momenteel geen nieuwe patiënten aan. Patiënten komen vaak maandenlang op een wachtlijst terecht. Een soortgelijke situatie dreigt op korte termijn ook te ontstaan in steden als Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland.

Lees ook: voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de huisarts

Tekort blijft toenemen

Een oplossing lijkt niet dichtbij te zijn: zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties verwachten dat het probleem de komende jaren eerder groter dan kleiner zal worden. Patiënten zonder vaste huisarts kunnen in spoedgevallen altijd aan de balie van een praktijk terecht en een huisarts is ook altijd verplicht om dergelijke ‘passanten’ te helpen, maar desondanks is het tekort volgens de Patiëntenfederatie heel zorgelijk.

Oorzaak tekort

De tekorten zijn ontstaan doordat meer (vooral mannelijke) huisartsen dan gedacht op het punt staan met pensioen te gaan. Hun mogelijke opvolgers werken opvallend vaker in deeltijd, vooral vrouwelijke huisartsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant
Beeld | iStock

Ook interessant