Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan sepsis, hoe herken je het?

jaarlijks-overlijden-duizenden-mensen-aan-sepsis-hoe-herken-je-het.jpg

Jaarlijks overlijden ten minste 3500 mensen aan sepsis (bloedvergiftiging). Wie eenmaal een ontsteking heeft en sepsis heeft opgelopen, moet snel handelen. Helaas gaat het hier juist vaak mis: zowel patiënten als artsen hebben moeite met het herkennen van sepsis.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen pleit dan ook voor meer aandacht van het ziektebeeld.

Wat is sepsis?

Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam binnenkomen.

Als je eenmaal sepsis hebt opgelopen, is het belangrijk om snel te handelen. Ieder uur dat een patiënt geen antibiotica krijgt toegediend, verhoogt namelijk de kans op overlijden. “Het moet echt snel herkend worden, het is op dat moment belangrijk om de doorbloeding te ondersteunen, zuurstof aan te bieden en een gerichte behandeling voor de infectie op te zetten”, zo vertelt Karin Kaasjager, hoogleraar acute geneeskunde UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal.

Lees ook: Marie verloor haar handen en benen na een onschuldig likje van haar hond

Wat zijn de symptomen?

Helaas gaat het bij het herkennen van sepsis vaak mis. Zowel patiënten als artsen hebben het niet altijd door. Volgens Kaasjager heeft dit vooral te maken met de symptomen, die niet meteen alarmbellen doen afgaan. Sepsis is te herkennen aan deze symptomen:

  • Koude rillingen of koorts
  • Een verhoogde hartslag
  • Een moeilijke ademhaling
  • Heel erg ziek voelen
  • Verwardheid of duizeligheid
  • Lage bloeddruk

Delen van ervaringen

Volgens Kaasjager is het vooral belangrijk dat er meer aandacht voor sepsis komt in de samenleving. “Er overlijden ontzettend veel mensen door sepsis, maar met z’n allen hebben we er weinig aandacht voor. Dit is anders bij hart- en vaatziekten, daar hebben we veel makkelijker een gesprek over. Het is dus belangrijk dat patiënten hun ervaringen delen, waardoor mensen sneller aan de bel trekken.”

Meer aandacht

Ook bij opleidingen moet er volgens haar meer aandacht voor bloedvergiftiging komen. “Wij moeten daar alert op zijn. Hoe herkennen we dit op tijd en hoe moeten we dan handelen, daar moeten we bij de opleiding meer aandacht voor krijgen. En op de werkvloer ook.” Minister Bruins voor Medische Zorg heeft afgelopen zomer steun toegezegd voor een nationaal actieplan om sepsis beter te behandelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant