Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Overleeft een spin de stofzuiger? Antwoord van de expert

bang-voor-spinnen-zo-houd-je-ze-buiten-de-deur.jpg

Misschien heb je het weleens gedaan uit angst, een spin opzuigen met de stofzuiger. Maar overleeft dat achtpotige dier zo’n actie nou wel of niet?

Soms lijkt het alsof er ineens heel veel spinnen zijn. Inderdaad, dat lijkt maar zo. Want de achtpotige insecten zijn het hele jaar actief. Alleen in het najaar zijn ze zichtbaarder, doordat ze dan volwassen en dus groter zijn geworden. Ook gaan ze zich meer verplaatsen, omdat ze op zoek gaan naar een partner om mee te paren.

Stofzuiger

Wie bang is voor spinnen en denkt: ‘Ik zuig hem wel even op, dan ben ik er snel vanaf’, komt bedrogen uit. Want de kans is groot dat een béétje huisspin de weg door de stofzuigerslang overleeft. Een hooiwagenspin ook, maar die zal waarschijnlijk snel stikken door het stof en de andere rommel in de stofzuigerzak. Overigens zal het “geen leuke ervaring zijn voor een spin, maar hij overleeft het wel,” zegt spinnendeskundige Peter van Helsdingen van Stichting EIS, kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelde dieren, gevestigd in Naturalis, tegen EditieNL. Van Helsdingen benadrukt dat spinnen ‘heel taaie beesten zijn’. De deskundige raadt het dan ook af om spinnen op te zuigen. Hij vindt de dieren ‘heel nuttig’ en noemt het opzuigen ervan ‘echt een idioot idee’. Van Helsdingen vindt het ‘mooi’ dat de spinnen de stofzuigerzak niet alleen overleven, maar er ook vaak uit weten te ontsnappen. “Ze komen er hoe dan ook weer uit.” De deskundige adviseert om spinnen te vangen en buiten te zetten.

Zó houd je spinnen buiten de deur

Gelukkig zijn er diervriendelijke manieren om spinnen buiten de deur te houden. Spinnen gaan het liefst op plekken zitten waar je moeilijk bij kunt komen met schoonmaken. Daarom is de basis van een (praktisch) spinnenvrij huis ook een schoon en fris huis. Zorg er bovendien voor dat er geen insecten in huis zijn, zoals muggen, zodat de spin geen reden heeft een web te bouwen. Lees hier alle tips om spinnen uit je huis te houden.

Bron | EditieNL
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant