Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Overgewicht en vooroordelen

vooroordelen-overgewicht.jpg

Vooroordelen hebben we allemaal. Waarschijnlijk komen er ook bij jou gedachten naar boven wanneer je iemand met veel overgewicht een patatje ziet eten. ‘Eigen schuld’, denk je misschien. Maar waarom hebben we deze vooroordelen over dikke mensen eigenlijk?

Vooroordelen over dikke mensen, komen vaak voort uit het feit dat mensen vinden dat overgewicht een keuze is. Bij iemand met overgewicht, krijgen we al snel het gevoel dat deze persoon geen controle over zichzelf heeft. Dat zij er voor kiest om dik te zijn. Veel mensen realiseren zich niet dat sommige mensen écht niets aan dat overgewicht kunnen doen.

Deze vooroordelen spelen een grote rol in het hele leven van de dikke vrouw. Niet alleen op gebied van gewicht, maar ook op andere vlakken.

Onaantrekkelijk
Onderzoek heeft de afgelopen jaren aangetoond dat vrouwen met overgewicht minder daten, minder vaak trouwen en minder verdienen dan slanke vrouwen. Dit zou te maken hebben met het feit dat dikke vrouwen vaak als onaantrekkelijk worden gezien. Slanke vrouwen die niet zo aantrekkelijk zijn, ervaren dezelfde problemen.

Vrouwen hebben hier vaker last van, omdat zij toch meer moeten voldoen aan de schoonheidsidealen. Bij mannen is overgewicht over het algemeen iets meer geaccepteerd dan bij vrouwen.

Geen sympathie
Dikke vrouwen zouden wel aantrekkelijk kunnen zijn, maar hebben volgens buitenstaanders een gebrek aan doorzettingsvermogen om af te vallen. Veel mensen interpreteren dit gedrag als zwak.

Wanneer we iemand zien met brandwonden, vormen we minder snel een vooroordeel. Dit komt omdat we hier sympathie voor hebben: we weten dat het geen keuze is om er zo uit te zien. Bij overgewicht speelt dit niet mee, omdat men vindt dat deze persoon er wel iets aan zou kunnen doen.

Gezondheid
Schoonheidsidealen zijn persoonlijk. Zo vinden sommige mannen dikke vrouwen juist aantrekkelijker, en in sommige culturen worden stevige rondingen juist als mooi ervaren.

Maar er is nog een andere reden waarom we vooroordelen hebben over dikke mensen. Mensen met overgewicht krijgen bijvoorbeeld vaak de stempel ‘ongezond’ op zich gedrukt, terwijl dat het helemaal niet het geval hoeft te zijn. Maar het gaat om het idee. We willen liever geen ongezonde werknemer of ongezonde partner.

Ook interessant