Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Britse kliniek biedt operatie die overgang mogelijk 20 jaar kan uitstellen

waarom-de-overgang-vaak-wordt-verward-met-een-burn-out.jpg

Miljoenen vrouwen over de hele wereld hebben tijdens de overgang last van mentale en lichamelijke gezondheidsproblemen. Omdat vrouwen steeds ouder worden, is de periode waarin ze in de overgang zijn soms langer dan hun hele vruchtbare periode.

Britse artsen denken daar nu een oplossing voor te hebben gevonden. Door middel van een kleine ingreep aan de eierstokken zou de menopauze volgens hen tot wel twintig jaar kunnen worden uitgesteld. De operatie, die dertig minuten duurt, zou bovendien ook hun vruchtbaarheid kunnen verlengen.

Overgang uitstellen

De behandeling wordt aangeboden aan vrouwen tot veertig jaar. Tijdens de operatie worden kleine stukjes weefsel van hun eierstokken afgenomen, wat vervolgens wordt ingevroren op een temperatuur van -150 graden. Het eierstokweefsel wordt vervolgens bewaard totdat de vrouwen in de overgang komen. Op dat moment wordt het weefsel weer teruggeplaatst, waardoor de natuurlijke hormoonproductie weer op gang komt. Inmiddels hebben zo’n negen Britse vrouwen de operatie ondergaan.

Bedenkers van IVF

De ingreep is medisch goedgekeurd en wordt al uitgevoerd in een privékliniek die gespecialiseerd is op het gebied van vruchtbaarheid en de overgang. Het is voor de CEO van de kliniek, professor Simon Fishel, niet de eerste keer dat hij betrokken is bij een baanbrekende behandeling. Fishel was namelijk ook betrokken bij de ontwikkeling van IVF. Zijn werk leidde tot de geboorte van Natalie Brown, de zus van de eerste reageerbuisbaby ter wereld: Louise Brown.

Vruchtbaarheid

“We weten dat miljoenen vrouwen over de hele wereld last hebben van allerlei problemen die verband houden met de menopauze”, zegt Fishel. “Sommige vrouwen hebben geluk en zullen helemaal geen problemen hebben. Maar velen kampen met hun fysieke of mentale gezondheid en hun cognitieve gezondheid. Deze behandeling maakt het mogelijk om de menopauze vijf, tien of twintig jaar te vertragen en wordt gebruikt wanneer een vrouw klaar is om de overgang in te gaan.” Hoewel de ingreep in eerste instantie is bedoeld om een uitkomst te bieden voor vrouwen bij wie de overgang ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan de behandeling er ook voor zorgen dat vrouwen langer vruchtbaar zijn.

Lees ook
Dit is waarom de overgang te hoge cholesterolwaardes kan veroorzaken

Prijskaartje

Wie de overgang nog even wil uitstellen, moet daarvoor wel diep in de buidel tasten. De procedure kost tussen de 3000 en 7000 pond voor het verwijderen en bewaren van eierstokweefsel. De operatie waarbij het weefsel wordt teruggeplaatst kost daarbij nog eens 4000 pond extra.

Bron| Sunday Times
Beeld| iStock

Ook interessant