Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Overgang nog altijd taboe op de werkvloer: ‘Miljoenen vrouwen lijden in stilte’

overgang-nog-altijd-taboe-op-de-werkvloer-miljoenen-vrouwen-lijden-in-stilte.jpg

Hoewel de overgang niets is om je voor te schamen, is het op de werkvloer nog altijd een taboe. Veel vrouwen verzwijgen de fysieke en mentale klachten die ze tijdens de menopauze hebben. En dat terwijl de combinatie van de overgang en werk veel vrouwen zwaar valt: één op de tien vrouwen krijgt daardoor zelfs een burn-out.

Dat concludeert vakbond CNV, op basis van onderzoek onder hun vrouwelijke leden.

Overgang op de werkvloer

Als vrouwen zich ziek melden door klachten gerelateerd aan de overgang, laten ze dat anderen op de werkvloer vaak niet weten: 94 procent geeft een andere reden. Ook geeft 69 procent van de vrouwen aan dat hun leidinggevende niet op de hoogte is van haar klachten. Een kwart van de ondervraagde vrouwen zegt zelfs helemaal niets, omdat ze bang zijn hun carrièrekansen te schaden. Er is dus nog veel schaamte rondom de menopauze, terwijl 60 procent van de vrouwen aangeeft dat het wél veel invloed heeft op hun werkzaamheden.

Lees ook:
Déze symptomen kunnen wijzen op de overgang

Overgangsklachten

Dat de problematiek onder vrouwen groot is, blijkt volgens de vakbond uit de cijfers. Maar liefst 84 procent van de vrouwen geeft aan psychische of lichamelijke klachten te hebben die invloed hebben op het werk. Denk aan opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Eén op de tien vrouwen komt tijdens de overgang zelfs in een burn-out, omdat de druk op de werkvloer hoog is.

Schokkende cijfers

Het zijn schokkende cijfers, zegt CNV-bestuurslid Anneke Westerlaken. “Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte. We hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers.”

CNV roept op voor meer openheid rondom de gevolgen van de overgang op de werkvoer. Want vaak is er best begrip, als werkgevers het weten: 80g procent van de vrouwen die wél iets vertelt over de menopauze, krijgt een positieve reactie. “30 procent zegt dat het werk wordt aangepast op de situatie”, zegt Westerlaken. Ook zouden bedrijfsarts en vertrouwenspersoon bijvoorbeeld een plan op kunnen zetten over hoe om te gaan met werknemers in de overgang.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 10

Margriet 10 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een dossier starten als zzp’er, drie vrouwen over hun uiterlijk toen en nu, dé modetrends van dit voorjaar, een interview met Adriaan van Dis en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant