Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek RIVM: ‘Vaccins beschermen bij alfavariant tegen overdracht coronavirus’

vaccins-beschermen-bij-alfavariant-tegen-overdracht-coronavirus.jpg

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de coronavaccins zeer effectief zijn bij het verminderen van de overdracht van het coronavirus, meldt de ‘NOS’. Eerder was al bekend dat volledige vaccinatie goed beschermt tegen het oplopen van corona en ernstige ziekte, opname in het ziekenhuis of overlijden.

Belangrijk om hierbij te weten is wel dat tijdens het onderzoek door het RIVM de alfavariant, ook wel bekend als de Britse variant, dominant was in ons land. Toch verwachten de onderzoekers dat de resultaten tot op zekere hoogte ook van toepassing zijn op de veel besmettelijkere deltavariant.

Overdracht coronavirus

Voor het onderzoek hebben de wetenschappers gekeken naar hoe vaak iemand die volledig gevaccineerd is iemand binnen zijn of haar eigen huishouden besmet. Vervolgens hebben ze dit vergeleken met hoe vaak iemand die niet gevaccineerd is een ander binnen het eigen huishouden besmet.

Huisgenoot

De RIVM concludeert dat de kans om binnen je huishouden besmet te raken door iemand die volledig gevaccineerd is 71 procent kleiner is dan door een ongevaccineerde huisgenoot. Als je zelf volledig gevaccineerd bent en jouw huisgenoot is besmet, loop je een 75 procent kleinere kans om besmet re raken dan dat je niet gevaccineerd bent.

Lees ook: Zó veel mensen zijn op dit moment al gevaccineerd in Nederland

Gedeeltelijk gevaccineerd

Is de besmette huisgenoot slechts gedeeltelijk gevaccineerd? Dan draagt die het virus nog over aan 29 procent van de huisgenoten, dus één prik waarvan er twee nodig zijn helpt bijna niet tegen de overdracht van het coronavirus.

‘Voor het eerst zo duidelijk bewezen’

Hoofdonderzoeker Brechje de Gier tegen de NOS: “Met de deltavariant gaat het er waarschijnlijk wat anders uitzien. Maar we kunnen daar geen harde uitspraken over doen op basis van deze data. Dit onderzoek toont aan dat vaccinaties heel goed werken tegen overdracht van het virus en dat is voor het eerst zo duidelijk bewezen.”

Lees ook: Gevaccineerd, maar wel positief getest? Dan blijft je vaccinatiebewijs groen

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer ‘nog nooit verteld’, een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment, koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant