Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Overbehaard meisje laat uit protest haar lichaam zien

behaard-meisje.jpg

De 16-jarige Adèle Labo wordt al jaren gepest omdat ze veel lichaamshaar heeft en zich weigert te scheren. Nu roept ze vrouwen op om massaal hun ongeschoren oksels en benen aan de wereld te laten zien, en geeft ze zelf het goede voorbeeld.

De Française heeft schoon genoeg van het schoonheidsidee dat vrouwen mooier of vrouwelijker zijn als ze gladgeschoren door het leven gaan. Jarenlang was de tiener het mikpunt van pesterijen en vervelende blikken omdat ze, geboren met veel lichaamshaar, geen zin heeft om eindeloos haar lichaamsdelen te harsen, scheren of kaal te laseren.

‘Prinsessen hebben haar’

Als protest tegen het ‘stigmatiseren van vrouwen’ startte Adèle een campagne met de hashtag #LesPrincessesOntDesPoils (‘Prinsessen hebben haar’). Via haar blog nodigt ze vrouwen van over de wereld uit foto’s te delen met hun lichaamsbeharing. Zelf geeft ze alvast het goede voorbeeld: op haar blog heeft ze een video geplaatst waarin ze haar behaarde lichaamsdelen toont.

Kleine revolutie

De hashtag #LesPrincessesOntDesPoils ontketende meteen een kleine revolutie op de Franse Twitter. Veel mensen steunden Adèles inititatief en posten foto’s van zichzelf met ongeschoren oksels en benen. Maar ze kreeg ook vervelende reacties van zowel mannen als vrouwen die haar foto’s ‘walgelijk’ vonden en haar voor ‘feminazi’ uitscholden. Anderen hielden het luchtig door foto’s van hun huisdieren te posten. 

 

 

  

Zelf kiezen

De tiener vindt overigens niet dat we nu massaal de ontharingscrèmes en scheermesjes moeten weggooien. Het gaat Adèle erom dat we zelf moeten kunnen kiezen hoe we erbij lopen, zonder bang te hoeven zijn voor de reacties van de maatschappij.

Gillette, bedankt

Dat mensen beharing niet altijd even fraai vinden, is iets van alle tijden. In het oude Griekenland en Egypte schoren mensen hun lichaamsdelen al kaal. Maar het werd pas echt een trend in de twintigste eeuw toen Gilette in 1915 het eerste scheermesje voor vrouwen verkocht, aldus de Britse krant The Telegraph. Ze verkochten hun product met het argument dat lichaamshaar ‘onooglijk’ was.

Bron | Metro

Ook interessant