Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Waarom iemand die jonger is tóch eerder een boosterprik kan krijgen dan jij

ouderen-later-boosterprik-dan-jongeren.jpg

Het gaat steeds sneller met de boostercampagne in Nederland. Waar half november alleen de oudste ouderen nog in aanmerking kwamen, zijn inmiddels de eerste dertigers al aan de beurt. Dat klinkt positief, maar door het opgevoerde tempo dreigen veel ouderen nu alsnog later aan de beurt te komen voor hun boosterprik dan jongeren. 

We legen je uit hoe dat zit. 

Waarom ouderen alsnog later aan de beurt zijn voor de boosterprik dan jongeren

Veel 60-plussers mochten hun afspraak voor de boosterprik al een paar weken geleden maken, maar toen waren nog niet alle priklocaties gereed. Nu ook steeds meer jongeren hun prik kunnen halen, zijn die priklocaties wel beschikbaar. Hierdoor kunnen jongeren daar al wel terecht, terwijl ouderen hun eerdere afspraak niet meer kunnen verzetten. Ouderenorganisatie ANBO is niet blij met de situatie en maakt zich zorgen. Hoewel steeds meer jongeren hun boosterprik kunnen halen, is er nog steeds een groep ouderen die nog niet aan de beurt is geweest. 

Ook gold eerder dat er zes maanden tussen de boosterprik en je laatste basisvaccinatie of een coronabesmetting moest zitten, waardoor sommige mensen langer moest wachten voordat ze hun afspraak konden maken. Inmiddels is dat veranderd naar een periode van drie maanden.

Een sms’je om je afspraak te verzetten 

Doordat niet alle priklocaties beschikbaar waren op het moment dat 60-plussers een uitnodiging voor de boosterprik kregen, konden mensen uit deze leeftijdsgroep hun afspraak soms pas in januari inplannen. Afgelopen weekend zouden zij een sms’je krijgen met een telefoonnummer om hun afspraak alsnog naar december te verzetten. Volgens GGD GHOR hebben 45.000 mensen dit sms’je gekregen en daarvan hebben 20.000 de afspraak ook vervroegd. 

Volgens de ANBO zijn ouderen er de dupe van dat veel digitaal gaat. Online met je DigiD een afspraak verzetten gaat een stuk makkelijker als je hier handig mee bent. Als de regels en situaties daarnaast steeds veranderen, kan het op den duur onduidelijk worden wat de bedoeling is. 

Lees ook: Aha: zó lang duurt het gemiddeld voor je boosterprik werkt

Niet bellen 

De GGD roept aan ouderen dringend op om niet naar de telefoonlijn van de GGD te bellen om een bestaande afspraak te verzetten. Alleen als je een sms’je met een telefoonnummer hebt gekregen om je afspraak te verzetten kun je hier gebruik van maken. Heb je geen sms’je gehad? Dan vraagt GGD GHOR om naar de prikafspraak te komen die al stond. 

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant