Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Schrijnend: ouderen kunnen minder vaak gedoucht worden door druk op zorg

door-het-coronavirus-is-de-druk-op-de-ouderen-zorg-inmiddels-zo-groot-dat-ouderen-de-komende-tijd-niet-de-zorg-kunnen-krijgen-die-zij-gewend-zijn.jpg

Door het coronavirus is de druk op de zorg inmiddels zó groot, dat ouderen de komende tijd niet de zorg kunnen krijgen die zij gewend zijn. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld minder vaak gedoucht zullen worden of dat de dagbesteding wordt stopgezet, zo stelt branchevereniging Actiz.

Conny Helder, bestuurslid van Actiz, hoopt dat de cliënten van zorginstellingen en hun familie hier begrip voor zullen hebben.

Corona-uitbraken

Maar liefst een derde van de verpleeghuizen in Nederland heeft op dit moment te maken met corona. “Maar de uitbraken die er zijn, zijn gemiddeld genomen groter dan in het voorjaar,” aldus Helder. Daarnaast ligt het ziekteverzuim in de ouderenzorg landelijk op zo’n 10 tot 11 procent. “Maar dat is gemiddeld. Op veel lekken waar een grote corona-uitbraak is liggen die percentages veel hoger.”

Lees ook: In déze regio’s is nu al militaire bijstand nodig

Andere zorg voor ouderen

Verpleeghuizen kunnen hierdoor niet meer de zorg leveren die ouderen gewend zijn. “Als je dan moet kiezen tussen het blijven afwerken van je medicijnrondes of het leveren van zinvolle dagbesteding, dan is er maar één keuze, hoe jammer we dat ook vinden,” aldus Helder. Veel verzorgingshuizen functioneren op dit moment volgens haar alsof ze een ziekenhuis zijn. “Je hebt te maken met veel ernstig zieke patiënten. Bovendien moet je in je huis fysiek de scheiding maken tussen mensen die wel en mensen die niet besmet zijn met corona. Dat alles vraagt heel veel van het personeel.”

Hulp van defensie

Maandagavond hebben voorzitters van de 25 Nederlanders veiligheidsregio’s nog overlegd met het kabinet over de inzet van het leger in de zorg. De uitkomst van dit overleg is dat Defensie duizend militairen beschikbaar zal stellen om te helpen in de verpleeghuizen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | AD
Beeld | Getty

Ook interessant