Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zorgmedewerkers: ‘We hebben ouderen júist besmet door de RIVM-richtlijnen’

medewerkers-zorg-we-hebben-ouderen-besmet-door-de-rivm-richtlijnen.jpg

Medewerkers van en bestuurders in de ouderenzorg vinden dat zij tijdens de coronacrisis in onveilige situaties zijn gebracht. Ook zouden ouderen onnodig besmet geraakt zijn, omdat de RIVM-richtlijnen niet voldoende bescherming gaven.

Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur naar de coronacrisis in de ouderenzorg.

Geen mondkapjes

De RIVM-richtlijnen schreven onder andere voor dat het dragen van beschermende kleding zoals mondmaskers “niet nodig” was. Zélfs bij de verzorging van (verdachte) coronapatiënten kregen de medewerkers in verzorgings- en verpleeghuizen niet altijd mondkapjes. Ook in de thuiszorg werden mondkapjes niet altijd voorgeschreven. Zorgmedewerkers denken dat zij daardoor ouderen besmet hebben, en er om die reden meer mensen zijn overleden. Ook zijn veel verpleegkundigen en verzorgenden zelf ziek geworden door besmetting, en kampen sommigen nog altijd met gezondheidsproblemen.

Lees ook
Janine (22) is verpleegkundige op een corona-afdeling: ‘Patiënten zijn vaak erg bang’

Spijt

Twee zorgkoepels, de Vereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden en branchevereniging ZorgthuisNL, zeggen daarom nu spijt te hebben van het volgen van de RIVM-richtlijnen. De afgelopen maanden hebben zij meerdere keren aangegeven dat de maatregelen niet voldoende waren in de ouderenzorg, maar de RIVM-richtlijnen veranderden vervolgens nauwelijks. Het ministerie benadrukt echter tegenover Nieuwsuur dat de richtlijnen zijn geschreven in overleg met de koepels in de ouderenzorg.

Wie is verantwoordelijk?

Het is onduidelijk waar de verantwoordelijk ligt, zeggen zorgmedewerkers nu in het onderzoek. Sommigen zijn ernstig ziek geworden tijdens hun werk. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn onveilige situaties ontstaan door de werkgevers, terwijl werkgevers juist zeggen dat zij de RIVM-maatregelen moeten volgen. Het kabinet riep het personeel in de verpleeg- en thuiszorg op om de RIVM-richtlijnen te volgen. Nu zeggen ze echter dat het om richtlijnen ging; medewerkers en werkgevers hadden er dus wel van af mogen wijken. Een ingewikkelde situatie dus, voor medewerkers, werkgevers en het ministerie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Nieuwsuur
Beeld | iStock

Margriet 31

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant