Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Heb je deze oude kinderboeken nog liggen? Ze kunnen duizenden euro’s waard zijn

fairytale.jpg

Heb jij op zolder ook zoveel stoffige, oude dozen met rommel van vroeger staan? Haal ze dan maar snel tevoorschijn en kijk of deze oude kinderboeken er nog in zitten. Wie weet ben je straks ineens duizenden euro’s rijker.

Denk maar even twee keer na voordat je die dozen naar je plaatselijke kringloop brengt.

Rupsje Nooitgenoeg

Er zijn een aantal kinderboeken die al jaren door kinderen gelezen worden, zoals The very hungry caterpillar (in het Nederlands Rupsje Nooitgenoeg) van Eric Carle. Nog steeds is dit een van de populairste boeken in zijn categorie, en je kunt hem online op de kop tikken voor nog geen 6 euro. Maar heb jij nog een exemplaar in huis dat uit 1969, het jaar van publicatie, komt? Dan ben je zo 14.000 euro rijker. Als hij nog in goede conditie verkeert, natuurlijk.

Max en de Maximonsters

Ook een originele editie uit 1963 van Where the wild things are (Max en de Maximonsters) van Maurice Sendak kun je beter maar goed bewaren. Een mooi exemplaar kan bijna 6.000 euro opleveren. In de afgelopen vijftien jaar is dat bedrag bijna verdrievoudigd. Wacht je nog een aantal jaar, dan kan dit bedrag dus nog veel hoger worden.

Eerste edities

Boeken uit de jaren tachtig en negentig zijn ook al snel een paar honderd euro waard, zoals The polar express en The gruffalo. Sowieso zijn eerste edities van wat voor klassieker dan ook héél veel geld waard. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan Winnie de Pooh, Alice in wonderland, De Hobbit, Charlotte’s Web of het eerste deel van de Narnia-serie De Leeuw, de Heks en de Kleerkast. Ook een eerste editie van de originele Bloomsbury hardcover-uitgaves van Harry Potter leveren al snel 20.000 euro op.

Op naar zolder

Benieuwd of jij een waardevol boek in je bezit hebt? Het beste kun je altijd even de editie en datum in de binnenkant van het boek opzoeken, en vervolgens Googelen wat jouw editie waard is. Een boek met missende pagina’s of omslagen levert niet zoveel meer op. Maar een paar scheurtjes of vlekken kunnen geen kwaad: een verzamelaar ziet er misschien nog wel wat in. Op naar zolder, dus (en check ook gelijk die van je ouders, oma of buurvrouw even).

Bron | Goodtoknow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant