Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvliegers in de zomer? Met deze simpele truc houd je je hoofd koel

vrouw-opvliegers.jpg

Een hoofd als een boei, acuut plakkende kleding en flinke zweetaanvallen – zelfs op plekken waar de zon niet schijnt: als de temperatuur stijgt, lijk je ook meer last te hebben van opvliegers. Gelukkig is er een eenvoudige truc die uitkomst kan bieden. 

Een tijd geleden sprak Margriet hormoonspecialist Karin Stronk, eigenaar van praktijk Hormonenzorg en verbonden aan de landelijke organisatie Care for WomanZe geeft dagelijks advies aan vrouwen met overgangsklachten. In de zomer, als het warmer wordt, merkt zij dat klachten van vrouwen in de overgang kunnen toenemen.

Houd je hoofd koel tijdens een opvlieger

Eén van haar tips is erop gericht om het hoofd koel te houden tijdens zo’n zomerse opvlieger. Letterlijk, want het advies luidt: gebruik gebruik een zogenoemd afkoelsjaaltje. ‘Koude sjaaltjes zijn hot!’, schrijft ze in dit artikel. Ken je die al?

Zo is er bijvoorbeeld de heat gardeen buisvormig sjaaltje dat gevuld is met kristallen. Je laat het sjaaltje voor gebruik in koud of lauw water weken. De kristallen nemen het water op. Als je het sjaaltje daarna in je nek legt, kom het opgenomen water langzaam vrij door verdamping en koel je lekker af. Even in de koelkast leggen als je voor extra verfrissing gaat.

Afkoelen met de afkoelsjaal

Of de Cobber afkoelsjaal , die ‘langdurige lichaamswarmte of hittestress’ vermindert. Je kunt hem om je nek of voorhoofd dragen. ‘Hiermee wordt het een koud kunstje om de risico’s van hittestress te verminderen’, zo is te lezen op de website.

Zo’n afkoelsjaaltje is trouwens ook fijn als je geen last hebt van opvliegers, maar het wel warm hebt: bijvoorbeeld voor wie van wandelen houdt (Avondvierdaagse?), tijdens een zomers fietstochtje, bij hoofdpijn, voor het werken in de tuin of op een warme werkplek. En hé, we kwamen er zelfs eentje tegen voor je hond.

Verkoelende tips bij opvliegers

Er zijn volgens Stronk gelukkig meerdere dingen die je kunt doen tegen opvliegers. Draag bijvoorbeeld luchtige katoenen kleding in laagjes en neem een watervernevelaar mee in je tas, die heb je in alle soorten en maten en is handig voor onderweg. Of een handventilator. Meer van haar tips lezen? Check deze hele lijst hier:  Meer overklachtingen bij warm weer? Deze expert weet raad!

Beeld: iStock

Lees ook

Waarom zingen in een koor zo goed is (en zo leuk)
Binnen één minuut in slaap vallen? Zo doe je dat
Snurker in huis? Zet deze plant op je nachtkastje

Kijken:

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant