Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvallend: gezondheidsexpert op basisschool zorgt voor minder pesten

onderzoek-toont-aan-genen-hebben-invloed-op-pestgedrag.jpg

Limburgse onderzoekers ontdekten iets opvallends tijdens het analyseren van de resultaten van een gezondheidsonderzoek onder basisschoolkinderen. Daarbij kregen vier basisscholen de opdracht om hun kinderen een gezonde levensstijl aan te leren. Het resultaat leverde meer op dan de onderzoekers ooit hadden verwacht.

Wetenschappers van de Maastricht University deden onderzoek op acht basisscholen in Limburg. De onderzoekers waren in eerste instantie alleen benieuwd wat de invloed was van een speciaal voedings- en beweegpatroon op het BMI van de basisschoolkinderen. Pas bij het bekijken van de resultaten ontdekten de onderzoekers een opvallende conclusie. De kinderen werden door de nieuwe levensstijl niet alleen gezonder, ze bleken ook een stuk liever te worden voor elkaar!

Opvallende bijvangst

Voor het onderzoek werden acht basisscholen twee jaar lang verdeeld in drie groepen. Op twee scholen gingen leerlingen twee jaar lang meer en anders bewegen én gezonder eten. Op twee andere scholen werd alleen het bewegen veranderd. Bij een laatste testgroep, die bestond uit vier basisscholen, veranderde er niets. Uit het experiment bleek in eerste instantie dat het BMI van de leerlingen op de vier gezonde scholen daalde, terwijl de leerlingen op de vier overige scholen juist aankwamen. Het opvallende was echter dat ook de pestproblemen op de eerste vier testscholen afnamen.

Nieuwe middagpauzes

De leerlingen op de vier ‘gezonde’ scholen kregen tijdens het experiment tussen de middag een lunch van de school. Zelf lunch meenemen was niet toegestaan. Op een enkele basisschool waren zelfs traktaties verboden, wat tot minder onrust in de klas leidde. Daarnaast kregen de leerlingen twee tot drie keer per week een sportieve activiteit en hadden zij langere middagpauzes, zodat ze meer konden bewegen. De pauzes werden begeleid door pedagogisch medewerkers. “De leerlingen moeten leren om te spelen,” zegt Judith Wintjens van kinderopvang Humanitas tegen RTL Nieuws. “De begeleiders helpen de leerlingen om elkaar beter te leren begrijpen.” De pesterijen op de gezonde scholen zijn volgens haar afgenomen, doordat de leerlingen beter hebben geleerd om samen te spelen.

Meer onderzoek nodig

Volgens de onderzoekers van Maastricht University is er meer research nodig om duidelijk krijgen hoe het pestgedrag precies in verband staat met de gezonde leefstijl. Het aantal scholen dat deelneemt aan het experiment wordt daarom binnenkort uitgebreid met twaalf scholen.

Bron | RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant