Het ziekteverzuim is dit jaar ontzettend toegenomen. Sinds 2003 heeft men zich niet zo vaak ziek gemeld als dit jaar, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vooral mensen in de zorg hebben zich erg vaak ziek gemeld, al ligt het ziekteverzuim in vrijwel alle bedrijfstakken hoger dan vorig jaar.
Opvallende cijfers ziekteverzuim
Het ziekteverzuim kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 4,4 procent, tegenover 4 procent in dezelfde periode van vorig jaar. In bijna elke sector is een flinke toename te zien, behalve in het onderwijs, het openbaar bestuur en onder ambtenaren. Bij deze beroepsgroepen daalde het verzuim een klein beetje. In de zorg was het ziekteverzuim juist ontzettend hoog, vooral onder werknemers in de verpleeg – en bejaardentehuizen, waar het ziekteverzuim op 7 procent lag. Voor de hele zorg ligt dit cijfer op 5,9 procent. Werknemers in de horeca en landbouw melden zich normaal gesproken het minst vaak ziek, maar het afgelopen kwartaal nam het ziekteverzuim in deze sectoren juist het sterkst toe.
Het is nog niet duidelijk of het hoge ziekteverzuim van dit jaar te maken heeft met de coronacrisis. “Omdat in deze enquête niet wordt gevraagd naar de reden van het verzuim, is het niet mogelijk om de invloed van de coronapandemie vast te stellen,” zo lichten de onderzoekers toe. Oval, de brancheorganisatie voor arbodiensten, wijt veel ziekmeldingen ook aan stress toe. “Los van het feit dat er mensen thuiszitten met corona of in quarantaine moeten, omdat een familielid besmet is, zien wij ook een stijging van het aantal mensen dat zich ziek meldt door stress,” aldus Petra van de Goorbergh, directeur van Oval.