Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opvallend: coronapandemie heeft bij vrouwen voor beter zelfbeeld gezorgd

coronapandemie-heeft-bij-vrouwen-voor-beter-zelfbeeld-gezorgd-margriet.jpg

Het coronavirus heeft natuurlijk een hoop narigheid met zich meegebracht, maar gelukkig zit er ook nog een positief randje aan: voor veel vrouwen heeft de pandemie namelijk voor een beter zelfbeeld gezorgd.

Dit blijkt uit een enquête van Het Laatste Nieuws. De Belgische krant vroeg 3500 vrouwen wat het vele thuiswerken, geen feestjes, geen uitjes of ander plezier met hun heeft gedaan.

Minder make-up

Maar liefst zestig procent van de vrouwen geeft aan minder make-up te gebruiken en is ook van plan om dat te blijven doen, ook nu er steeds meer versoepelingen komen. “In plaats van onszelf continu van buitenaf te beoordelen, ­focusten we meer op wat we zélf voelden, binnenin. Dat maakt dat je tevredener wordt over je uiterlijk,” zo legt hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman uit. Van de ondervraagde vrouwen kocht 65 procent minder kleding tijdens de lockdown en 75 procent koopt nog steeds aanzienlijk minder dan voor de coronacrisis, ook nu de winkels weer open zijn.

Lees ook: Dít is de leeftijd waarop we het meest zelfverzekerd zijn (heb jij ‘m al bereikt?)

Vrouwen zijn milder voor zichzelf

Ook blijkt dat we een stuk meer waarde hechten aan comfort. Bijna twintig procent van de ondervraagden draagt tijdens het thuiswerken geen beha. Bij vrouwen onder de dertig is dat zelfs een derde. Daarnaast kijkt zo’n dertig procent een stuk milder naar zichzelf en vindt vijftien procent dat ze er ook beter uitzien dan voor de coronacrisis. “Onze prioriteiten veranderden,” zo stelt Woertman. “De pandemie heeft ons van ons voetstuk der onsterfelijkheid gestoten. We hadden het idee dat we allemaal tot in de eeuwigheid prachtig konden blijven. Daar hadden we met fillers en botox ook de middelen voor. Alles was mogelijk, als je maar je best deed. En toen kwam ineens een gemeen virus dat alles onderuithaalde. Dat ons leerde dat we wél kwetsbaar zijn. Dat andere dingen – zoals een goede gezondheid ­belangrijker zijn.”

Bron | HLN
Beeld | Getty

Ook interessant