Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit computerspel spoort alzheimer ‘beter en sneller op dan medische tests’

computerspel-alzheimer-seah.jpg

In Nederland lijden zo’n 270.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer. Elk jaar groeit deze groep met zeker vijf- tot zevenduizend nieuwe patiënten. Om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten, is het van belang dat de ziekte zo vroeg mogelijk wordt opgespoord. Dankzij een nieuwe game hebben onderzoekers slechts een paar minuten nodig om de vroegste stadia van alzheimer bij iemand te herkennen.

Het gaat om de game Sea Hero Quest, blijkt uit een nieuw gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences(PNAS).

Virtual Reality game

Sea Hero Quest is een Virtual Reality-spel waarin de ‘spelers’ een kaart te zien krijgen. In het spel moeten ze op een bootje door een virtuele wereld naar bepaalde punten navigeren. De onderzoekers verzamelden alle data en keken zo welke spelers de snelste routes namen, en welke niet.

Opsporen van Alzheimer

Wat bleek? De mensen met een hoog genetisch risico op alzheimer, namen vaak niet de snelste route. Ook constateerden de onderzoekers bepaalde bewegingspatronen bij spelers die nog geen last hadden van geheugenverlies. Dit is belangrijke informatie. Want als de ziekte in zo’n vroeg stadium ontdekt wordt,  is er meer kans op een succesvolle behandeling.

Verlies van navigatievaardigheden

De game werd speciaal ontwikkeld om de eerste symptomen van alzheimer te kunnen herkennen. Het verliezen van navigatievaardigheden is één van de eerste indicaties van de ziekte. Hoofdonderzoeker Michael Hornberger geeft aan dat er bij andere studies naar alzheimer vooral wordt gekeken naar het geheugen en kennis. “Maar daarvan weten we dat het pas zichtbaar wordt als de ziekte al ver gevorderd is. Steeds meer bewijs toont aan dat afname in ruimtelijk inzicht al jaren eerder voorkomt dan geheugenklachten”, beschrijft Hornberger.

Grootste studie naar dementie ooit

Wereldwijd deden 4,3 miljoen spelers mee aan de game, die online werd uitgebracht. Van tevoren kregen de spelers te horen dat ze meededen aan een wetenschappelijk onderzoek. Via de game verzamelden de wetenschappers in 2 minuten tijd evenveel data als wanneer ze 5 uur in het lab werken. Zou dit onderzoek op traditionele wijze uitgevoerd worden, dan zou dit volgens de wetenschappers ongeveer 176 eeuwen duren. Geen wonder dat dit de grootste studie naar dementie ooit is…

Eerder een diagnose

Met behulp van de verzamelde data kunnen de onderzoekers een basis vormen waar toekomstige resultaten mee vergeleken kunnen worden. Ze hopen dat deze gegevens helpen om alzheimer te kunnen constateren bij mensen die een behandeling nodig hebben, vóórdat de symptomen zich verder ontwikkelen.

Sea Hero Quest

Ben je benieuwd hoe de game eruit ziet? Hier kun je ‘m bekijken:

Bron: NOS 
Beeld: iStock

Ook interessant