Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom speciale opschuimmelk eigenlijk zonde van je geld is

speciale-opschuimmelk-blijkt-eigenlijk-gewoon-dure-volle-melk-te-zijn.jpg

Drink jij regelmatig een cappuccino gemaakt met speciale opschuimmelk? Die melk zou er voor moeten zorgen dat de schuimlaag extra glimmend en stevig is, maar dat blijkt eigenlijk helemaal niet waar te zijn. Sterker nog: in die pakken opschuimmelk zit eigenlijk gewoon houdbare volle melk, met een beetje suiker. 

Dat zeggen de makers van het programma Keuringsdienst van waarde na het analyseren van de ingrediënten en stoffen in zowel opschuimmelk als normale koemelk. 

Speciale melk voor schuim

Er bestaan flink wat verschillende soorten en merken opschuimmelk. Van extra romige varianten voor cappuccino tot speciale baristaversies waarmee je de mooiste figuurtjes in je koffie kunt maken. De pakken claimen de allerbeste te zijn voor warme koffiedranken met melk, maar vertellen vaak niet precies wat er nou zo speciaal aan is. 

Lees ook: Zoveel kopjes koffie mag je maximaal op een dag drinken

Vet en eiwitten

Opschuimmelk bevat ongeveer vier procent vet en iets meer dan 3,5 procent eiwitten. Dat zouden volgens de fabrikanten dé verhoudingen zijn voor het beste melkschuim voor op een warme drankje. Alleen blijkt in de aflevering van Keuringsdienst van Waarde dat gewone volle koemelk ongeveer diezelfde percentages vet en eiwitten bevat. 

Van nature goed schuim 

Volgens voedingstechnoloog Jappie de Jong bevat volle melk van nature de juiste samenstelling om er lekker dik schuim van te kloppen, en is zo’n speciale soort opschuimmelk éigenlijk onzin. Er wordt wel een beetje suiker toegevoegd aan de speciale melk, maar dat draagt niks bij aan de kwaliteit van het schuim. Als jij wel behoefte hebt aan die zoetheid, kun je net zo goed zelf wat suiker toevoegen. 

Duur

Het verschil tussen de twee soorten melk is dus erg klein, maar het prijsverschil is een stuk groter. Voor een liter opschuimmelk betaal je al snel 1,75 euro, terwijl je een liter volle melk hebt voor iets minder dan één euro. Die twee soorten melk zouden dus een kwalitatief ongeveer identiek schuim opleveren, dus volgens het televisieprogramma betaal je vooral het idee. 

Dit is een van de best verkochte melkopschuimers op Bol.com:

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Keuringsdienst van waarde
Beeld | iStock

Ook interessant