Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je nú alweer moet oppassen voor tekenbeten

tekenbeten.jpg

Terwijl je normaliter pas in de lente en zomer moet uitkijken voor teken, is het anno 2020 andere koek. Het is namelijk zelfs hartje winter nog oppassen geblazen voor die nare tekenbeten, wegens de extreem warme winter.

Het is zelfs zo warm dat er weer een weerrecord gebroken is. Afgelopen december was het de warmste december ooit.

Warm weer

Een dikke sjaal, mutsen of wanten zijn de afgelopen weken niet nodig geweest. Integendeel, met temperaturen rond de tien graden is het zacht buiten. En dat is te merken in de natuur. Bloemen staan in bloei en vogels fluiten alsof de lente is aangebroken. Maar helaas zijn de teken door de warmte ook alweer opgedoken.

Tekenbeten

Boswachter Erik de Jonge vertelt aan RTL Nieuws dat zijn hond alweer het slachtoffer is geworden van een tekenbeet. “Dat is natuurlijk heel vroeg”, vertelt hij. “Meestal heb je de eerste warme voorjaarsdagen in maart. En dan explodeert dat zo’n beetje in april. Maar het is nu al zo warm, zelfs de teken worden al actief.”

Muggenbeten

Ook is de kans op muggenbeten alweer er groot, vertelt de Jonge. “Vorige week zag ik nog een grote zwerm muggen vliegen boven het water. En daardoor worden de vleermuizen op hun beurt ook weer actief”, verklaart hij. De kans bestaat dan ook dat je nu alweer geplaagd kunt gaan worden door een vervelende mug in de slaapkamer.

Meer insecten

Moeten we dan ook rekenen op meer teken- en muggenbeten in de toekomst? “De natuur denkt: het is warm, dus we gaan vast beginnen. Als dit zo blijft, dan gaan we wel dingen merken”, vertelt de Jonge. “Bijvoorbeeld aan insecten die normaal gesproken doodgaan in de winter, maar dat nu overleven. Muggen, teken, maar ook wespen. Die kunnen dan echt meer overlast gaan geven, absoluut.”

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant